Index Vakbarát Hírportál

Új anyagot fedeztek fel: az időkristályt

2017. január 30., hétfő 11:23

A kristályok olyan struktúrák, amelyek atomok vagy molekulák ismétlődő mintázatából épülnek fel. Két kutatócsapat most rájött, hogy a mintázatok nemcsak térben, de akár időben is ismétlődhetnek – írja a Popular Mechanics. Ennek az általuk időkristálynak nevezett, új típusú anyagnak a lényege, hogy a szerkezete sosem éri el a stabil egyensúlyi állapotot, ezért folyamatos mozgásban marad.

Az időkristály előállításához a kutatók tíz itterbiumatomot kapcsoltak össze, majd két lézerrel bombázták a szerkezetet, hogy ne érhesse el az egyensúlyi állapotot. Bár az atomok felvettek egyfajta mintázatot, mivel ez nem stabilizálódott, így a kristály mozgásban marad, annak ellenére, hogy nem vesz fel energiát.

Ez az anyag egy új fázisa és kész, de azért is nagyon menő, mert ez az egyik első példa a nem-egyensúlyi helyzetű anyagra

– mondta Norman Yao, a Phísical Review Letters szaklapban megjelenő tanulmány vezető szerzője a Berkeley-i Kaliforniai Egyetemről.

Maga az energia nélkül mozgásban maradó kristály ötlete nem teljesen újdonság, először 2012-ben vetette fel Frank Wilczek Nobel-díjas elméleti fizikus. A kutatók ezt a zseléhez hasonlították, amit ha megbökünk, mocorogni kezd, csak itt az a tudományos szempontból nagy dolog, hogy az időkristályt nem kell megbökni, vagyis nincs szüksége energiára a mozgáshoz.

Arról egyelőre nincs szó, hogy ennek milyen közvetlen gyakorlati felhasználása képzelhető el, de a kvantumszámítógépek építésében például még jól jöhet.

Rovatok