Index Vakbarát Hírportál

Kihaltnak hitt békát találtak egy afrikai barlangban

2017. február 7., kedd 07:01

Egy nagyon ritka békát találtak Zimbabwéban, annyira ritkát, hogy a felfedezése óta eltelt 55 évben egyszer sem látták. Az Arthroleptis troglodytes nevű békafajt 1962-ben fedezték fel egy barlangban. Azóta nem jött olyan jelentés, hogy újra látták volna valahol a békát.

Emiatt felfedezése után azonnal a nagyon veszélyeztetett állatok közé tették, valójában kihaltnak gondolták. Egészen mostanáig. Robert Hopkins, a zimbabwei természettudományi múzeum kutatója és csapata talált négy példányt az állat élőhelyének tartott Chimanimaniban. Ez egy hegyvidékes terület az ország keleti részén.

A csapat még decembe 3-án talált egy hímet, majd később találtak még egy hímet és két nőstényt is. Kitartó munka eredménye volt ez, hiszen az elmúlt nyolc évüket áldozták erre a tudósok. Hopkins nem is volt a csapattal, már 75 éves, nem képes megmászni a hegyeket.

A kutatók most szaporítani szeretnék a békákat, majd visszaengedik őket természetes élőhelyükre. A világosbarna békák ismertetőjele a hátukon lévő sötétebb foltok.

A hatóságok kissé aggódnak az illegális állatkereskedelem miatt, ráadásul a tudományos világ lehet a legnagyobb megrendelő. Attól tartanak, hogy akár múzeumoknak is eladhatják az illegálisan befogott állatokat. A hatóságok éppen ezért utasították a zimbabwei nemzeti parkok igazgatóit, hogy készítsenek terveket, hogyan próbálják megvédeni a régiúj békafajt.

Rovatok