Index Vakbarát Hírportál

Nem elhízott, 60 kilós daganata volt

2017. február 7., kedd 17:11 | aznap frissítve

Hatvankilós daganatot távolítottak el egy 57 éves amerikai férfiról, akit orvosai éveken át azzal hitegettek, hogy csak kövér. A ritka műtétet egy gigadaganatokra szakosodott sebész, Vipul Dev végezte a kaliforniai Bakersfieldben, írja az MTI.

A jóindulatú tumor valószínűleg egy betokozódott szőrszálból indult ki, amely elfertőződött, megduzzadt, végül saját véredényrendszert fejlesztett ki - mondta el az orvos a Bakersfield Californian című helyi lapnak. 

Az alhasból kiinduló daganat több mint 12 éve kezdett nőni. Az orvosok folyamatosan azt mondták a Roger Logan nevű páciensnek, hogy csak kövér. A tumor végül akkora lett, hogy leért a földig, ha a páciens leült. Logan a végén már járni sem tudott, minden idejét egy fotelban töltötte a lakásában.

Amikor a daganat elérte az 59-60 kilót, az orvosok azt mondták Logannek, hogy már túl kockázatos lenne a műtét, csak 50 százalék esélye lenne a túlélésre.

A férfi felesége, Kitty azonban nem nyugodott bele ebbe. Addig keresett egy specialistát, amíg rá nem bukkant a kaliforniai Vipul Devre, aki már több hasonló műtétet végzett. A Mississippi államban élő pácienst egy teherszállító repülőgép rakterében, a padozathoz rögzített karosszékében szállították el a 3200 kilométerra lévő Bakersfieldbe. Az út 40 órán á tartott. 

Az operációt január 31-én végezték el. Két nap múlva Logan évek óta először bírta összetenni lábait ahhoz, hogy felálljon és járjon. A férfi jelenleg lábadozik, és azt tervezi, hogy visszatér a normális élethez.

Rovatok