Index Vakbarát Hírportál

Csak tiszta vízben tud megélni a most felfedezett pörölycápa

2017. február 15., szerda 23:32

Egy eddig ismeretlen pörölycápafajt fedeztek fel a Belize körüli vizekben, jelentette be a Vadvédelmi Világalap (WWF). A pörölycápák (Sphyrna) nemébe tartózó faj felfedezését a Floridai Nemzetközi Egyetem (FIU) jelentette.

Szerintük az új cápafaj viszonylag helyhez kötötten él, tiszta vizekre van szüksége. Jelenléte arra utal, hogy a Belize-korallzátony körüli élettér még viszonylag érintetlen, és hogy igazán sürgető a Karib-tenger ezen egyedülálló területének védelme. Itt található az északi félteke leghosszabb korallzátonya.

A Belize környéki vizek több mint 1400 növény- és állatfajnak nyújtanak ideális életteret. Ezek között találhatók a veszélyeztetett nyugat-indiai tengeri tehenek, ritka tengeri teknősök, ráják, cápák és delfinek világszinten legnagyobb populációi, írja a WWF.

A Belize-korallzátony 1996-ban felkerült az UNESCO világörökségek listájára. Az elmúlt években azonban a korallzátony ökoszisztémáját jelentősen károsították a partvidéken folytatott építkezések és 6500 hektár mangroveerdő kivágása. 2009-ben az UNESCO ezért felvette a korallzátonyt a veszélyeztetett világörökségek közé. A belize-i vizekben tervezett olajfúrások azonban a mai napig veszélyeztetik a korallzátony létét.

Októberben a WWF átnyújtott egy 265 ezer aláírást tartalmazó petíciót Belize miniszterelnökének, amelyben követelik, hogy a kormány tegyen meg mindent a korallzátony megmentéséért. Ennek hatására a korallzátony egy kilométeres körzetében betiltották a szeizmikus kutatásokat, írja az MTI.

Rovatok