Index Vakbarát Hírportál

Több millió gyerek születhet idő előtt a szmog miatt

2017. február 16., csütörtök 10:34

Évente csaknem 15 millió baba születik a terhesség 37. hete előtt, és a koraszületés a vezető halálok az öt évesnél fiatalabb gyerekek körében, valamint életreszóló tanulási problémákat, érzékszervi fogyatékosságokat okoz, derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbbi jelentéséből.

A Stockholmi Környezetkutató Intézet (SEI) szakértői ezen a nyomon elindulva 183 ország légszennyezettségi és születési adatait elemezve arra jutottak, hogy évente 3,4 millió koraszülés kapcsolható a rendkívül rossz levegőhöz, a szmoghoz, és leginkább a szubszaharai Közép-Afrika, Észak-Afrika valamint Dél-Kelet Ázsia van a legrosszabb helyzetben e tekintetben, írja a Guardian.

Kutatásunk szerint a koraszülések 18 százaléka köthető a légszennyezettséghez, ezzel számszerűsítettük a kis szálló szilárd részecskék hatását a magzatokra” – közölte Chris Malley, a SEI kutatásának vezetője. A kutatás becslést nyújt a szennyezett levegőjű térségek koraszülési számaihoz, igaz azzal a korlátozással, hogy sajnos a legszennyezettebb területekről nincsenek megbízható adataik. A kutatási adatokat felülvizsgáló független szakértők szerint a SEI eredményei még így is óvatosnak számítanak, a valós helyzet ennél is rosszabb lehet. (Az Index Defacto blogja nemrég foglalkozott egy hasonló kutatásról, korábbi cikkünket itt lehet elolvasni.)

A koraszülések számának alakulásában természetesen több más faktor, így például a szegénység, különféle vírusos és bakteriális fertőzések, dohányzás, alkohol, droghasználat is szerepet játszik, de a tanulmány alapján vitathatatlannak tűnik, hogy a légszennyezettség csökkentése sokat javítana a helyzeten szerte a világban.

Rovatok