Index Vakbarát Hírportál

Cápákkal is lehet poszttraumás stresszt gyógyítani

2017. február 20., hétfő 09:16

Cápaakváriumunkban történő merülést használnának Amerikában a veterán katonák pszichoterápiás kezelésére, írja a FoxNews. Egyelőre még nincsenek pontos adatok a kúra egészségügyi hatásairól, de az eddigiek alapján van benne ráció.

A veterán katonák gyakran szenvednek fájdalomtól, depressziótól és poszttraumás stressztől, ilyenkor pedig vagy pszichológushoz küldik őket, vagy pedig alternatív terápiákat ajánlanak nekik. Ilyen lehet a jóga, az akupunktúra, a meditáció és a búvárkodás cápákkal.

A Operation Shark Dive programot a Joint Base Lewis–McChord katonai létesítmény vezető gyógytornásza, Louis McGranaghan indította, együttműködve a tacomai állatkerttel és akváriummal. A résztvevők a kötelező eligazítás után 50 percig úszkálhatnak 16 cápával körülvéve. 

McGranaghan szerint a cápákkal való merülés legfőbb előnye, hogy az érzelmekre alapoz. A katonáknak meg kell tanulniuk kezelni az akváriumban rájuk törő érzelmeket és a testüket elöntő adrenalint, ezt a tudást pedig a mindennapokban is felhasználhatják. Ráadásul a búvárkodás fizikailag is segít a stressz csökkentésében, ugyanis mélyen, rekeszizomból kell lélegezni, ami csökkenti vagy stabilizálja a szívverést.

A vizsgálatok egyelőre még nem tudták megállapítani a kezelés jótékony hatásait, de a katonáknak tetszik, a kissé veszélyes terápia pedig az esetükben eredményesebb lehet, mint a hagyományos megoldások.

Rovatok