Index Vakbarát Hírportál

A macskatartástól nem leszünk elmebetegek

2017. február 22., szerda 12:39

Korábbi feltételezések szerint nem volt kizárható, hogy összefüggés lehet a macskatartás és a mentális betegségek kialakulása között. A University College London (UCL) kutatói megvizsgálták a helyzetet, de nem találtak erre utaló bizonyítékot – írja az MTI.

„Kutatásunk üzenete a macskatulajdonosok számára világos, nincs bizonyíték arra, hogy a macskák kockázatot jelentenének a gyermekek mentális egészségére.”

– mondta Francesca Solmi, a tanulmány vezető szerzője.

Egy korábbi tanulmány alapján feltételezték, hogy a macskatartás előidézhet bizonyos mentális rendellenségeket, mint a skizofrénia. A tanulmány szerzői ezt arra alapozták, hogy a macskák a Toxoplasma gondii parazita végső gazdái, és a toxoplazmózis nevű betegséget okozó egysejtű parazita a macskaürülékkel kerül a környezetbe.

A Psychological Medicine folyóiratban közzétett új tanulmányukban a kutatók úgy vélik, hogy a macskatartás terhesség idején és a gyermekkorban nem játszik szerepet felnőttkori mentális zavarok kifejlődésében. Az összefüggést kimutató korábbi tanulmányok egyszerűen nem ellenőrizték megfelelően a további lehetséges magyarázatokat.

A kutatók ötezer 1991 és 1992 között született embert vizsgáltak, egészen 18 éves korukig. A kezdeti elemzések arra utaltak, hogy lehet kapcsolat a macskatartás és a 13 éves kori pszichotikus tüntetek között. Amikor megvizsgáltak más tényezőket is, például a háztartások túlzsúfoltságát vagy a társadalmi-gazdasági helyzetet, az eredmények kimutatták, hogy nem a macska a hibás.

A UCL tanulmánya jóval megbízhatóbb, mint a korábbi hasonló kutatások, mivel a kutatócsoport 20 éven át követte a vizsgált családokat. A korábbi kutatások viszonylag kisszámú mintán alapultak, és jelentős hiányok voltak az adatokban. Az új tanulmány a népesség nagy számán alapult és a korábbi hiányzó adatokat is számba vette. 

James Kirkbride, a tanulmány társszerzője arra figyelmeztetett, hogy a Toxoplasma gondii parazita terhesség idején szülési rendellenességeket, a kisgyerekeknél egészségkárosodást okozhat, így a várandós nők lehetőleg tartsák magukat távol a macskáktól, és főleg a macskaürüléktől.

Rovatok