Index Vakbarát Hírportál

Miért táncolják körbe a pulykák a döglött macskát?

2017. március 3., péntek 13:18

Egy bostoni Twitter-felhasználó feltöltött egy videót, amelyen egy csomó – ha jól számolom, 17 – pulyka úgy köröz egy döglött macska teteme körül, mintha valamilyen rituális táncot járnának. Emberi szemmel ez ízléstől függően vicces/szomorú/félelmetes, na de pulykaszemmel vajon mi értelme lehet?

A Verge megkérdezett pár tudósembert, szerintük mi is történik a videón. Alan Krakauer, a Davisi Kaliforniai Egyetem biológusa szerint a pulykák nem táncolnak, hanem ragadozómegfigyelést tartanak. A táplálékláncban alacsonyabb helyet elfoglaló állatok Krakauer szerint időnként próbálkoznak azzal a kockázatos stratégiával, hogy ők maguk közelítik meg a ragadozót, hátha ezzel a váratlan figyelemfelhívással el tudják ijeszteni. Plusz így fel tudják mérni, mennyire eltökélt a potenciális támadó, és ha kell, tudják figyelmeztetni a társaikat is a veszélyre. Richard Buchholz, a Mississippi Egyetem biológusa ehhez még annyit tett hozzá, hogy a pulykák egymás farkát követve köröznek, ezzel jelzik a csoportösszetartást.

A dolgot persze bonyolítja, hogy a megfigyelt ragadozó döglött, így sok értelme nincs a rituálénak. Krakauer szerint lehet, hogy arra várnak, hogy a macska felébredjen. Scott Gardner, pulykaszakértő szerint az se lenne példa nélküli, ha belefeledkeztek volna egymás farkának az üldözésébe.

Rovatok