Index Vakbarát Hírportál

Kutatónőket díjaztak a Magyar Tudományos Akadémián

2017. március 8., szerda 17:41

Idén az agrártudományok, az információs technológia és a műszaki tudományok területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó kutatónőknek adták át szerdán, nőnapon a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, a Magyar Tudományos Akadémián, írja az MTI.

Agrártudományok kategóriában Valkó Orsolyát, a Debreceni Egyetem ökológiai tanszékének adjunktusát díjazta a bizottság a gyepgazdálkodás területén végzett munkájáért, az információs technológia kategóriában pedig Vincze Veronika, a Szegedi Tudományegyetem tudományos munkatársa vehette át az elismerést a számítógépes nyelvészet területén nyújtott teljesítményéért. Műszaki tudományok kategóriában Kózelné Székely Edit Évát, a Budapesti Műszaki Egyetem docensét ismerték el. A kutató a szuperkritikus fluidumok alkalmazási területeinek bővítésével, megértésével és a lejátszódó folyamatok leírásával foglalkozik.

Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a díjátadón elmondta: a tudomány világában a nők jellemzően alul reprezentáltak, ezért a legfontosabb feladat az, hogy ugyanolyan esélyekkel indulhassanak el a tudományos pályán, mint a férfiak, mert így ugyanolyan kiemelkedő eredményeket képesek elérni.

Rovatok