Index Vakbarát Hírportál

Előkerültek az ágyi poloska eddigi legrégebbi rokonai

2017. április 4., kedd 22:10

Az ágyi poloska legrégebbi rokonainak maradványaira bukkant két régész az oregoni Paisley-barlangban - írja az MTI. Az észak-amerikai emberi tevékenység egyik legkorábbi bizonyítékaként számon tartott barlangban talált megkövült maradványok 5100-11 ezer évesek.

Ezzel jócskán maguk mögé utasították a korábbi legrégebbi kövületeket, melyek 3500 évesek voltak és 1999-ben fedezték fel őket Egyiptomban. A hatalmas különbség főleg azért érdekes, mert az itt talált fajok mindegyike denevéreken élősködött, pedig a Paisley-barlangban is laktak emberek.

Jelenleg két olyan faj van, ami embereken élősködik, életmódváltásukra pedig vélhetően több ezer évvel ezelőtt került sor, mikor az emberek denevérekkel osztoztak a barlangokon.

Az itt talált három faj azonban maradt a denevéreknél, aminek több oka is lehet:

Túl sokat mozogtak az emberek, vagy a rovarok nem bírták hosszú távon a kinti környezetet? Esetleg más oka volt a dolognak?

- tette fel a kérdéseket Martin Adams, a jövő hét kedden a Medical Entomolgy nevű szakfolyóiratban megjelenő tanulmány egyik szerzője, ezekre jelenleg is keresik a választ.

Adams szerint a három poloskafaj azonosításából az adott időszak éghajlati viszonyaira is lehet majd következtetni. Egyikük például ma Kalifornia és Nevada melegebb éghajlatán érzi jól magát, ez pedig azt jelentheti, hogy 5100 évvel ezelőtt ehhez hasonlóak lehettek a viszonyok a barlangnál.

Rovatok