Index Vakbarát Hírportál

Mint a Jurassic Park, csak majmokkal

2017. április 4., kedd 14:49

Egy kutatócsoport rendkívüli leletre bukkant: borostyánban megőrzött, több tízmillió éves emlősállat-vérre, amiből kimutatták egy ma is élő parazita jelenlétét.

A szakértők szerint az történhetett, hogy 20-30 millió éve egy majom kurkászás közben megszabadította a másikat egy kullancstól, ami előtte teleszívta magát a majom vérével. A tisztogatás után az eldobott kullancsra fagyanta csorgott, örökre a borostyánba zárva a rovart.

Így maradhatott fenn minden idők legősibb vörösvérsejt-mintáját, ami egy emlősből származik. A Journal of Medical Entomology szaklapban bemutatott tanulmány szerint a vérben felfedeztek egy ma is élő parazitát, a Babesia microtit, ami az emberek és más emlősök vérét fertőzi meg.

A vérrel teleszívott kullancson két apró lyukat találtak; valószínűleg ezen át szivárgott ki a vér, ahogy a fanedvekbe ragadt kullancs fosszilizálódott.

George Poinar, az Oregoni Állami Egyetem professzora szerint a lyukak arra utalnak, hogy valami letéphette az emlősről a kullancsot, aminek a vérét szívta, majd azonnal a ragacsos gyantába hajította. Ez összhangban van azoknak a majmok viselkedésével, amik ekkoriban a régióban éltek.

Poinar szerint a lelet igazi különlegessége, hogy milyen jó állapotban maradtak fenn mind a paraziták, mind a vörösvérsejtek; mintha direkt egy laborvizsgálatra készítették volna elő.

Rovatok