Index Vakbarát Hírportál

Minden eddiginél lakhatóbbnak tűnő bolygót találtunk

2017. április 19., szerda 22:34

 Harvardi csillagászok találtak egy olyan egy olyan "szuper-Földet" a Cet csillagképben, aminél minden eddiginél nagyobb esély van arra, hogy légkört találjanak és bolygón élet jeleire bukkanjanak, írja az MTI. Mindebből sejthető, hogy a bolygó a csillag lakható zónájában van. 

A jó nevű  LHS 1140b a Cet csillagképben egy vörös törpecsillag körül kering, a csillag tömege a mi Napunkénak kevesebb mint 60 százaléka.  LHS 1140b viszont azért szuper-Föld, mert nagyobb a Földnél, 18 ezer kilométeres átmérőjével és nagyjából hétszer akkora tömegével méretesebbnek számít és masszívabbnak tűnik, de az Uránusznál nem nagyobb.

Jason Dittmann, az amerikai Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ kutatója munkatársaival a Nature-ben publikálta a felfedezést. Egyébként mindehhez a MEarth-South teleszkópot használták, ami Chilében van. 

David Charbonneau munkatárs például még elmondta, hogy azért is ilyen izgalmas az  LHS 1140b, mert kőzet alkotja  és szabályos időközönként, 25 naponta halad el csillaga előtt, ezért a következő néhány évben az új teleszkópokkal megvizsgálhatják, létezik-e atmoszférája, és abban milyen gázok találhatók.

"Ez a legizgalmasabb bolygó, amellyel az elmúlt évtizedekben találkoztam. Úgy tervezzük, víz és molekuláris oxigén után fogunk kutatni" -mondta el Dittman. Azt is hozzátette, hogy a bolygó létrejötte a Földéhez hasonló lehet, és gyenge sugárzásnak van csak kitéve a csillaga részéről. 

Az új bolygóval együtt a csillagászok a Naprendszeren kívül 3600 bolygót észleltek, köztük 52 potenciálisan lakhatót, ezekből 32 számít szuper-Földnek.

Rovatok