Index Vakbarát Hírportál

Ne akarjunk olyanok lenni, mint Napóleon

2017. május 11., csütörtök 14:19

Bonaparte Napóleon francia császár, hadvezér közmondásos tulajdonsága volt – vagy legalábbis ez hírlik róla –, hogy egyszerre több feladatra is tudott koncentrálni. Ez a fajta munkavégzési képességet sokan tartják hasznosnak, előnyösnek, sőt kívánatosnak, de egy friss kutatás szerint a multitaszking (avagy figyelemmegosztás) nem feltétlenül jó, akár hátrányosan is hathat a produktivitásra, írja a Live Science.

A finn Aalto Egyetem kutatói szerint egyszerűen jobb egyszerre csak egy feladatra koncentrálni, mint egyszerre több dologgal foglalkozni párhuzamosan. Erre a megállapításra meglehetősen érdekes kísérletsorozat után jutottak: a kísérletben résztvevőkkel rövid filmrészleteket nézettek a Csillagok háborúja, az Indiana Jones és James Bond mozifilmekből, miközben folyamatosan monitorozták az agytevékenységüket.

Normális esetben ahhoz, hogy megértsük mi történik egy jelenetben, az agynak információkat kell gyűjtenie az éppen alakuló történésekről, és fel is kell dolgoznia ezeket. Ha hirtelen másvalamire kell figyelnie az egyénnek, akkor az információgyűjtés és feldolgozás folyamata megszakad. Ha például reklám szakítja meg a tévében látott filmet, az agynak külön erőfeszítést kell tennie a reklámblokk végén, hogy felidézze, mi is történt a blokk előtt.

A finn kutatók a kutatásban részt vevők egy csoportjával 6 és fél perces részleteket nézettek a mozifilmekből, először James Bond, majd Indiana Jones kalandjaiból, végül a Star Wars-ból. A kísérlet másik csoportja ugyanennyi ideig nézte ugyanezeket a filmeket, csakhogy ötven másodperces adagokban és összevissza sorrendben: 50 másodperc James Bond után 50 másodperc Indiana Jones jött, majd 50 másodperc fénykardozás, majd megint 50 másodperc kémjátszma, amire újabb 50 másodperc űropera és így tovább.

Az agytevékenységet fMRI berendezéssel elemezték, és arra jutottak, hogy az információdarabok értelmes feldolgozásáért felelős agyterületek jóval hatékonyabban működtek azoknál, akik egyben nézhették meg a filmrészleteket, mint azoknál, akik kis szakaszokban és összevissza sorrendben. Tehát az agynak sokkal jobb, ha huzamosabb ideig egyszerre csak egy dologra koncentrálhat.

Iiro Jääskeläinen, az Aalto Egyetem professzora szerint ebből az következik, hogy jobb egyszerre csak egy munkára, egy feladatra koncentrálni, mint több különfélére egyszerre. A kutató rámutatott, hogy könnyű beleesni a figyelemmegosztás csapdájába, de a végeredmény az lehet, hogy kevés dologgal haladunk előre, amitől alkalmatlannak érezhetjük magunkat, és ez stresszhez, valamint gondolkodási és memóriazavarokhoz vezethet, a produktivitás pedig csökken.

Rovatok