Index Vakbarát Hírportál

Jobb a szaglásunk, mint eddig gondoltuk

2017. május 15., hétfő 17:07

Az embereknek egészen fenomenális a szaglásuk

- állítja  John MacGann, a Rutgers Egyetem professzora, és ezzel teljesen szembemegy a közvéleménnyel. Az idegtudománnyal foglalkozó tudós erről szóló kutatását a Science című tudományos lap tette közzé.

Tévhit, hogy az embereknek pocsék orruk van, és ezt egy 19. században élt antropológusnak, Paul Brocának köszöhetjük. Ismerősen csenghet a tudós neve, hiszen róla nevezték el a beszédért felelős agyterületet.

Broca megvizsgálta a szaglóhagymának nevezett agyi struktúrát, amely a szaglószerveinkből érkező jeleket dolgozza fel, és azt elég kicsinek találta a teljes agyméretünkhoz képest. Arra is felfigyelt, hogy nem rohangálunk körbe-körbe, egymás seggét szaglászva, mint a kutyák, és ebből arra következtetett, hogy biztosan rosszabb a szaglásunk más állatokéhoz képest.

Később más tudósok is megerősítették ezt a tévhitet, és beépült a köztudatba, hogy a szimatolást jobb más állatokra bízni. Szerencsére a tudósok szeretik megkérdőjelezni az ilyen kijelentéseket, és MacGann most egy orrhosszal közelebb vitt minket az igazsághoz.

Más emlősökéhez képest aránylag kicsi a szaglóhagymánk, csakhogy a struktúrája is teljesen más, és kisebb számú receptor több érzékszervi ideggel van összecsomagolva.

Nem rosszabb a szaglásunk, mint a szőrösebb barátainké, hanem máshogyan szimatolunk.

Amíg egy kutya ügyesebben megérzi a vizelet szagát, az emberek pontosabban érzékelik a bor vagy kávé összetett illatában rejlő különbségeket. A kávéillat például százötven különféle vegyület kombinációja, és bár nem ismerjük fel az illat egyes részeit, összességében tudjuk, hogy a kávé illatát érezzük – mondja MacGann.

Akkor is felismerjük a kávét, ha egy cukrászda teljes illatkavalkádja áramlik az orrunk felé, és a kedvenc nedűnk illata a különféle sütemények illatával keveredik.  

Bizonyos dolgokat viszont jól tudtunk eddig is, például hogy a nők szaglása jobb, mint a férfiaké. Ezt patkányokon tesztelték, nem túl humánus módszerrel: a nőstények szaglása romlott, ha eltávolították a petefészküket, míg a hímeké javult a herék eltávolítása után. Az is tény, hogy az ételek ízlelésében nagy szerepe van a szaglószervünknek.

Az is kiderült, hogy a szaglás elvesztése komoly traumát okoz a emberekben, még ha egészségesen nem is gondoljuk azt, hogy ez fontos a boldogságunkhoz. MacGann abban bízik, hogy a munkájával motiválni tudja az erre irányuló kutatásokat, hogy segíteni tudjanak azokon az embereknek, akiknek elromlott az orruk.

Rovatok