Index Vakbarát Hírportál

Ősi völgy titkait kutatja az Opportunity

2017. május 16., kedd 16:43

Izgatottan kémlelik a NASA munkatársai az Opportunity űrszonda által hazaküldött legfrissebb képeket, az évek óta keményen túlórázó marsjáró ugyanis eljutott a Kitartás völgyében (Perseverance Valley) kijelölt új kutatási helyszínre, ahol a terület eredetéről, kialakulásáról szeretnének többet megtudni - írja a Phys.org.

A tudományos csapatnak több elmélete is van arról, hogy miként alakulhattak ki a völgy lejtői a Törekvés-kráter (Endeavour Crater) peremén. Elképzelhető, hogy folyadék vagy sár nyoma vannak a felszínen, de az is lehet, hogy csak a szél eróziós hatása látható.

A marsjárót irányító csapat két, egymástól távoli pontból készít fotókat ugyanarról a területről, hogy részletes háromdimenziós elemzéseket tudjanak lefuttatni. Ez pontosan úgy működik, mint a dupla kamerával felszerelt digitális kütyükön, amelyek a két szenzorral képesek bemérni az objektumok távolságát. Az Opportunitynek azonban odébb kell gurulnia a két kép elkészítése között.

A sztereó képből a környék domborzati térképét is megkapják a NASA szakértői, és ez alapján ki tudják jelölni az utat, amelyen az Opportunity a kráter mélyére ereszkedhet. Ahhoz, hogy mindent megtudjanak a kráter keletkezéséről, a marsjárónak a peremtől a kráter aljáig vizsgálatokat kell elvégezni. Nagyon fontos, hogy minél kevesebb akadályba ütközzön út közben, mert már így is maximálisan kihasználják az űrszondát.

Az Opportunity 2004-ben szállt le a Marson, és eredetileg csak 3 hónapnyi kutatómunkát akartak rábízni. A NASA azonban olyan strapabíró eszközt készített, hogy az most, a 150. hónapban is jó szolgálatot teljesít. Az űrszonda eddig 44,7 kilométert tett meg a Mars felszínén.   

Rovatok