Index Vakbarát Hírportál

Csonthéjasok segítenek a vastagbélrák után

2017. május 19., péntek 09:14

Harmadik stádiumú vastagbélrák kezelésén átesett páciensek vizsgálatával arra jutottak amerikai kutatók, hogy a megműtött és kemoterápián átesett páciensek esetében csökkenti a rák visszatérésének esélyét, ha bizonyos csonthéjas magvakat fogyasztanak – írja az MTI.

Ilyen például a mogyoró, a mandula, a pekán- és kesudió. Ugyanakkor az Egyesült Államokban legtöbbet fogyasztott magfélének, a földimogyorónak és az abból készült mogyoróvajnak a kutatások szerint nincs jelentős hatása.

A kutatók 826 olyan páciens bevonásával végezték el a felmérést. Az ilyen betegeknek, ha nem terjedt el a rák testük más területén is, 70 százalék esélyük van arra, hogy legalább három évvel túléljék a kezelést.

A páciensek 19 százaléka hetente legalább 56 gramm valamilyen csonthéjas magtermést fogyasztott. Náluk 42 százalékkal kisebb eséllyel tért vissza a rák, és 57 százalékkal kisebb volt a halál kockázata, mint azoknál, akik nem fogyasztottak ilyen magvakat – áll a jelentésben, melyet a Klinikai Onkológusok Amerikai Társasága (ASCO) következő hónapban esedékes éves találkozóját megelőzve mutattak be.

A csak fán termő magterméseket fogyasztóknál 46 százalékkal volt kisebb a visszatérés és 53 százalékkal volt kisebb a halál kockázata, mint azoknál, akik nem ettek magvakat.

„A szívbetegségek és a diabétesz területén számos kutatás kimutatta a magvak fogyasztásának előnyeit. Fontosnak éreztük meghatározni azt, hogy ezeket az előnyöket a vastagbélrákban szenvedők is hasznosíthatják-e” – mondta el a kutatást vezető Temidayo Fadelu, a bostoni Dana Farber Cancer Institute munkatársa.

Persze a tudósok fontosnak tartották kihangsúlyozni, hogy a csonthéjasok fogyasztása nem helyettesítheti a kemoterápiát és a többi kezelést. A tanulmány ráadásul egyszerű megfigyelésre épül, nem vizsgálta az okokat és okozatokat.

„A pácienseknek inkább optimistának kellene lenniük, egészségesen étkezniük, fán termő magvakat is fogyasztaniuk, melyek nemcsak egészségesebbé teszik őket, de csökkentik a rák visszatérésének esélyét is” – mondta Daniel Hayes, az ASCO elnöke.

Egy ettől független tanulmány 992 vastagbélrákkal kezelt pácienst vizsgált. Eredményei szerint a mediterrán étrendet fogyasztók és testmozgást is végzők esetében 42 százalékkal csökkent az idő előtti elhalálozás kockázata, és csökkent a rák visszatérésének esélye.

Rovatok