Index Vakbarát Hírportál

Magán-indítóállomásról ment rakéta az űrbe

2017. május 25., csütörtök 14:57

Új-Zélandról sikeresen fellőtték az első tesztrakétát csütörtökön. A kaliforniai székhelyű Rocket Lab magáncég kereskedelmi céllal indította rakétaprogramját, amellyel később kisebb műholdakat akar Föld körüli pályára állítani, írja az MTI.

A tesztet három alkalommal kellett elhalasztani, mielőtt a 17 méter hosszú fekete rakéta felszállt volna a világ első magántulajdonban lévő kilövőállomásáról, az Új-Zéland Északi-szigetén lévő Mahia-félszigetről.

Bár a tervezett Föld körüli pályára állás nem sikerült, a vállalat elégedett az eredménnyel, számos fontos adatot gyűjtöttek a tesztrepülésből, amelyeket felhasználnak. A Rocket Lab tervei szerint még idén el akarja indítani kereskedelmi célú szolgáltatását, amellyel 150 kilogrammos súlyig kisebb képeket továbbító és kommunikációs célú műholdak pályára állítását vállalja. 

Az új-zélandi vállalkozás amerikai anyavállalata mintegy 4,9 millió dollárt kér a klienseitől, akik főleg a termések megfigyelését, időjárási jelentéseket, természeti katasztrófákkal kapcsolatos előrejelzéseket, aktuális tengerészeti adatokat, kutató és mentő szolgáltatásokat kívánnak nyújtani műholdjaikkal. 

Jelenleg a kis műholdas cégek évekig várnak, hogy eszközeiket Föld körüli pályára állíthassák, és gyakran szorulnak a nagyobb terheket szállító rakéták kegyére - fogalmazott a Rock Lab szóvivője korábban. A vállalat karbonszálas Elektron rakétája 3D-s nyomtatással készült hajtóművel működik. A Rock Lab úgy tervezi, hogy a szolgáltatás beindulásától hetente küld majd fel egy rakétát.

Új-Zélandnak nincs űrprogramja, de az illetékesek azt remélik, hogy a sikeres vállalkozás, amely több száz millió dolláros bevételt hozhat évente az országnak, megváltoztatja a helyiek hozzáállását ebben a kérdésben.

Rovatok