Index Vakbarát Hírportál

Lehet, hogy mégis pikkelyes volt a T.rex

2017. június 7., szerda 12:41

Emlékeznek még, amikor az Indexet felcsapva elolvasták, hogy a megmosolyogtató korai ábrázolásokkal szemben a T. rex valójában nem is úgy nézett ki, mint egy óriási gyík, hanem tollas volt a háta?

Csak lassan a tollas testtel: ausztrál kutatók egy megkövesedett maradványra alapozva most azt állítják, tollak helyett mégis inkább a modern hüllőkéhez hasonló pikkelyek boríthatták a Tyrannosaurus rex bőrét – írja az MTI.

Korábban a kutatók a zsarnokgyík nem, vagyis a Tyrannosaurus néhány képviselőjének fosszíliáin azonosítottak primitív tollazatot, ebből következtettek arra, hogy talán maga a T. rex is tollas volt. Az ausztrál szakemberek most olyan bőrlenyomatokat elemeztek, amelyeket egy montanai T.rex, a Wyrex kövületeinél találtak. Emellett megvizsgálták a zsarnokgyík azon rokonait – az Albertosaurust és a Gorgosaurust – is, amelyek Ázsiában és Észak-Amerika egyéb területein éltek a késő krétakorban.

Az ausztráliai University of New England kutatója, Phil Bell vezette csapat szerint a Wyrex nyakáról, medencéjéről és farkáról származó lenyomatok pikkelyes, a hüllőkéhez hasonló bőrről árulkodnak. A Biology Letters szaklapban közölt tanulmányukban a szakemberek kifejtették, hogy

a T. rex és rokonai idővel elveszthették a tollazatukat, mivel már nem volt rá szükségük a hőszigeteléshez.

Az új eredményekkel azonban nem sikerült mindenkit meggyőzniük: "Óriási szerencse kell ahhoz, hogy a tollazat megmaradjon a fosszíliában. Tehát az, hogy nem látjuk, még nem jelenti, hogy soha nem is volt ott. Szerintem még nem kellene elvetni a hatalmas, pelyhes T. rex gondolatát" – jegyezte meg Steve Brusatte, az Edinburgh-i Egyetem munkatársa.

A zsarnokgyík és közeli rokonai a dinoszauruszok korának alkonyán értek fel a tápláléklánc csúcsára, miután a nagytestű, húsevő őshüllők más csoportjai eltűntek a Föld színéről nagyjából 80-90 millió évvel ezelőtt.

Rovatok