Index Vakbarát Hírportál

Megmentenék a világ egyik legritkább fáját Vietnamban

2017. június 12., hétfő 20:20

Az észak-vietnami mészkőhegyek jelentik a természetes élőhelyét a Magnolia grandisnak. Ez a világ egyik legritkább magnolia faja, amiből az illegális fakitermelés miatt kevesebb mint 120 maradt már csak a természetben. Ezért a helyi falvak lakói 1100 palántát ültettek el a közösségi erdőkben a Global Trees Campaign keretein belül.

A projekt egy amolyan kellemeset a hasznossal vállalkozás, ugyanis hosszú távon a felnőtt magnolia fák adta árnyék és védelem sokat segíthet a helyi kardamon (fűszernövény) termesztőknek, akiknek így külön érdeke a fák védelme. Ráadásul a projekt jóvoltából kiképzik a falusiakat a veszélyeztetett fajok - mint például a vietnami arany ciprus - azonosítására, magjaik begyűjtésére és a csemeték gondozására a helyi faiskolában. 

Egyéb környezetvédelmi hozadéka is van a fatelepítésnek, ugyanis a magnolia erdők szerves részét képezik a környék ökoszisztémájának, nélkülözhetetlenek a biológiai sokféleség megőrzéséhez. Például a fák nélkül a kihalás szélén álló vietnami piszeorrú majom sem maradhatna fenn a természetben. 

Rovatok