Index Vakbarát Hírportál

Brutális ma az UV-sugárzás, ha teheti, ne menjen a napra

2017. június 13., kedd 11:11

Extrém magas az UV-sugárzás jelenleg hazánkban, figyelmeztet az Időkép. Két dolognak köszönhető a rendkívüli helyzet:

Mindebből következően az UV sugárzás kiemelkedően magas, hétfőn Siófokon extrém erős, 9-es indexű UV sugárzást mértek, de Kékestetőn is 8,0 felett volt a déli besugárzás. A többi mérőhelyen (Budapest, Kecskemét, Sármellék) a felhőzet miatt nem mértek ennyire kimagasló értékeket, de mindenütt 7,0 feletti volt az UV-index.

Nem tréfadolog az UV-B

Mire számíthatunk kedden? Az éjjel gyenge hidegfront vonult át a Kárpát-medence fölött, a levegő kitisztult, kevés a felhő az ország fölött, így ma is hasonló UV-helyzetre kell számítani.

Mivel dél és egy óra között a legerősebb a sugárzás, legjobb – ellentétben a kormány bulvármédiája által nemrégiben lehozott sületlenségekkel –, ha délelőtt tíz óra és délután fél négy között nem tartózkodunk a napon. Akinek mégis muszáj – dolgoznia kell például –, az mindenképp kenje be szabad bőrfelületeit magas faktorú napvédő krémmel, és mindenképp viseljen jól árnyékoló fejfedőt. Aki nem szeretne bőrrákot kapni, ne napozzon ész nélkül.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat akkor ad ki országos UV figyelmeztetést, ha az UV sugárzás másnapra várható maximuma eléri a 7.5 UV Index értéket legalább az ország területének 50 százalékán. A legfrissebb országos UV Index előrejelzés megtalálható az OMSZ honlapján, illetve annak mobil eszközökre optimalizált változatán (mobil.met.hu). Az OMSZ Meteora applikációja a várható veszélyes UV sugárzásról is tájékoztat, megjeleníthetők vele az előrejelzett UV adatok, illetve az – egyénileg beállítható, bőrérzékenységtől függő – leégési idő.

Milyen idő várható a következő napokban?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden gomolyfelhős, napos időnk lesz, ugyanakkor a Dunántúlon felhősebb idő várható, és ott néhol zápor, a Dráva mentén esetleg egy-egy zivatar is kialakulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25-31 fok között alakul.

Szerdán a délnyugati országrészben kisebb eső, zápor előfordulhat, az ország többi részén viszont ragyogó napsütéses idő lesz (23-28 fok). Csütörtökön folytatódik a derült nyári időjárás, majd késő délutántól nyugaton megnövekszik a felhőzet, és kisebb záporok, zivatarok kialakulhatnak. Napközben 24-30 fok lesz.

Péntekre hidegfrontot jósol az előrejelzés, sokfelé várható majd zápor, zivatar, és a szél is megerősödhet (23-29 fok). A hidegfront miatt a hétvégére csapadékos, szeles, 19-25 fokos időjárást jósolnak - de ezt egyelőre még nem kell elhinni, mivel a meteorológusok csak három napra előre tudnak viszonylag pontos jóslatokba bocsátkozni.

Borítókép: Stankovics Beáta (k) a Magyarország Szépe 2017 döntőjébe jutott versenyzők felkészülési táborában a sárvári Spirit Thermal szállóban 2017. június 12-én. MTI Fotó: Nyikos Péter

Rovatok