Index Vakbarát Hírportál

Egy gomba, ami zombi nőstény bogarakat használ a szaporodáshoz

2017. június 13., kedd 07:17

A University of Arkansas és Cornell University kombinált kutatócsapata érdekes felfedezést tett: az Eryniopsis lampyridarum nevű gomba fertőzött, halott nőstény aranyvesszőjű lágybogarakat használ ahhoz, hogy minél inkább elterjessze a spóráit. Mindezt úgy, hogy a zombi nőstényeket pároztatja a még élő hímekkel.

Mindez elég bizarrul hangzik, de nem valami Alian-szerű parazitára kell gondolni. Az aranyvesszőjű lágybogarak gyakoriak Észak-Amerikában, és leginkább virágokkal táplálkoznak és virágokon párosodnak. Csakhogy ezeken a virágokon él a már említett gomba, ami valamilyen módon megfertőzi a bogarakat. 

A fertőzött példányok erősen ráharapnak a virágra és a haláluk után sem engedik azt el. Nagyjából egy nap után a testük feldagad és a szárnyuk kibomlik, mintha csak el akarnának repülni. Amennyiben egy hím bogár fertőződik meg, nem történik semmi különös, de ha egy nőstény, akkor kezd izgalmas lenni a történet.

Mivel ezek az állatok a virágokon párosodnak, a dagadt, szárnyait kicsapó nőstény nagyon vonzó a hímek számára, amik megpróbálnak vele párosodni. Hogy ezután mi történik, az egyelőre nem világos. Vélhetően a felpuffadt nőstény önmagában már nem fertőző, hiszen akkor odapusztulna az összes bogár, a spórák pedig nem terjednének. Valószínűleg egy zombi nőstény több hímmel való párosodást is kibír az adott virágon, így a hím lágybogarak azok, akik a gomba spóráját terjesztik.

A kutatók továbbra is vizsgálni fogják a lágybogarak és a gombák kapcsolatát, megpróbálva megfejteni, hogy hogyan is működik ez a különös kvázi szaporodási technika.

Rovatok