Index Vakbarát Hírportál

Pénisz alakú féreg, élő fidget spinner és más furcsaságok kerültek elő az óceán mélyéről

2017. június 20., kedd 17:30 | aznap frissítve

Egész sor eddig ismeretlen mélytengeri fajt hoztak a felszínre ausztrál kutatók – írja az International Business Times.

A kutatók az Ausztrália keleti partjainál, négyezer méterrel a felszín alatt elterülő, magánál a szigetországnál is nagyobb kiterjedésű mélytengeri terület élővilágát vizsgálták. Az expedíció már néhány hete is világszerte figyelmet kapott néhány akkor közreadott képnek köszönhetően, akkoriban mi is beszámoltunk az arctalan halról és hasonló szokatlan külsejű élőlényekről. A Museums Victoria csapata most egy hónapos kutatómunka után, még több ismeretlen állattal zárta a projektet.

Az arctalan halat már pont ismerte az emberiség, még ha az 1873-as felfedezése óta nem is láttuk többé egészen mostanáig. Sok másik most előkerült faj – az összes felszínre hozott faj harmada – viszont mindeddig teljesen ismeretlen volt a tudomány előtt is. Nem is csoda, hiszen a mélytengeri élőhelyük sokáig elérhetetlen volt az embereknek.

A begyűjtött állatokat a kutatóknak most már részletesebben is lesz lehetőségük megvizsgálni, és egy részüket a Melbourne Múzeumban a nagyközönség is megnézheti majd.

Az expedíció során a kutatók a tengerfenék szennyezettségét is vizsgálták, és arra jutottak, hogy az Ausztrália partjaitól 100 kilométerre fekvő területen aggasztóan sok az emberek által eldobált szemét, amellyel már azóta bombázzuk az óceánt, hogy még gőzhajók szelték a vizet.

A tengerfenéken 200 évnyi szemét van. Remélhetőleg ez az információ az első lépés a szemeteléssel kapcsolatos társadalmi attitűd megváltoztatásában

– mondta Tim O'Hara, az expedíció vezető tudósa.

Rovatok