Index Vakbarát Hírportál

Újabb sikeres küldetést végzett a SpaceX

2017. június 26., hétfő 11:37

A SpaceX ismét a világűrbe juttatott egy Falcon 9 hordozórakétát, ami indítás után sikerrel visszatért az űrből. A küldetést az Iridium műholdas távközlési szolgáltató megbízásából hajtották végre.

Az Iridium–2 küldetés vasárnap indult, a Vandenberg Légibázisról, ahol a SpaceX támaszpontja is van. A fedélzeten 10 műholdat szállítottak, amik az Iridium következő, összesen 75 kisebb szatellitből álló rendszerének részei. A hírek szerint a műholdak pályára indítása egy órával a felbocsátás után megtörtént.

A tervek szerint az újabb Iridium-műholdakat is a SpaceX hordozórakétái fogják pályára állítani.

A műholdak pályára állítása után a SpaceX-nek sikerült leszállnia a hordozórakéta első fokozatával az óceánon kijelölt landolóhelyen. A szélsőséges időjárás miatt a leszálláshoz használt, Just Read The Instructions nevű drónhajót új pozícióba kellett állítani, de a leszállás így is sikeres volt. 

A SpaceX néhány napja egy másik sikeres rakétaindítást is végrehajtott a Bulgaria Sat megbízásából. Az akkor alkalmazott hordozórakétát használták a januári Iridium–1 küldetés során is; a rakéta akkor is biztonsággal landolt a kijelölt leszállóhelyen, az Atlanti-óceánon horgonyozó Of Course I Still Love You drónhajón.

Borító és címlapkép: A SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Falcon 9-es hordozórakétája kondenzoszlopot hagy maga után a kaliforniai Vandenberg légi támaszponton 2017. június 25-én. (MTI/AP/Richard Vogel)

Rovatok