Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk aláásná Los Angelest

2017. június 29., csütörtök 15:43

Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója még áprilisban indította el új cégét, a kétértelmű nevű The Boring Companyt. (Az angolban a boring egyszerre jelent unalmast és talajfúrást.) Musk most bemutatta a cég alagútfúró gépét, amit a Godot névre kereszteltek (nyilván a Samuel Beckett-féle Godot-ra várva nyomán).

Musk azt tervezi, hogy a Godot-val alagutakat fúr Los Angelesben. A Bloombergnek adott interjúban arról beszélt, hogy a SpaceX főhadiszállásának parkolója alatt kezdik meg a próbafúrásokat. Ha ezen túl is szeretnének terjeszkedni, ahhoz már hatósági engedélyre lesz szükségük. Márpedig ezt szeretnék, mert Musk

harminc emeletnyi alagutat fúrna a Los Angeles-i I-105-ös autópálya alá.

Az elképzelések szerint az alagutakban elektromos platformok szállítanák az autókat, és akár a Hyperlooppal, Musk tervezett szupervonatjával is összeköthető lenne. A sci-finek hangzó terv viszont már eljutott a polgármesterig; Musk hétfőn tárgyalásokat folytatott Eric Garcettivel a projektről.

Los Angeles egyébként is tervez egy expresszvonalat a Los Angeles Nemzetközi Repülőtér, illetve a központi pályaudvar, a Union Station közé, ami a város legforgalmasabb csomópontja. Garcetti azt nyilatkozta: fontolóra veszi Musk ötletét, ha a hálózat bővítéséről döntenek.

A SpaceX parkolóháza nagyjából ötpercnyi autóútra van a Los Angeles Nemzetközi Repülőtértől, de a fúrást ennek ellenére sem kezdhetik meg: nyilván megvan a kockázata annak, hogy elkezdjenek fúrni egy többszintes autópálya alatt.

Rovatok