Index Vakbarát Hírportál

Kivételesen jó állapotú fosszíliát találtak Svájcban

2017. július 4., kedd 21:14

Egy kivételesen jó állapotban fennmaradt fosszília segíti a kutatókat abban, hogy új információkat nyerjenek egy, a közép triász korban élt páncélos hüllőről – írja az MTI.

A Scientific Reports című tudományos folyóiratban közölt eredmények szerint a fosszília azért rendkívül különleges, mert az állat teljes csontvázát tartalmazza. Ez azt jelenti, hogy a kutatók most először jutnak részletes információhoz az Eusaurosphargis dalassoi névre hallgató hüllő felépítéséről és életmódjáról. A lelet ugyanakkor mindössze 20 centiméteres, ami azt jelenti, hogy egy fiatal példány maradványait találták meg.

A lény testének nagy részét páncélszerű pikkely borította, és az állat mindkét oldalán tüskék futottak végig a ragadozók ellen. Megjelenésében nagyon hasonlított a ma is élő, Afrikában honos armadilló-gyíkokra vagy páncélos tobzosfarkú gyíkokra, ám nem áll velük közeli rokonságban.

A leletet a svájci Davostól délre fekvő Ducanfurgga területén fedezték fel, de a fajról már 2003-ban, egy Olaszországban feltárt fosszília alapján született tudományos leírás. Az akkori leletet halak és tengeri hüllők maradványai vették körül, amiből a kutatók arra következtettek, hogy vízi lényről van szó. A most felfedezett példány rácáfol erre, csontváza ugyanis nem utal áramvonalas testre, valamint az állat karjai, lábai és a farka sem módosult az úszáshoz. Mindez arra utal, hogy a hüllő vélhetően amennyire csak tudott, alkalmazkodott a szárazföldi élethez annak ellenére is, hogy minden közeli rokona vízben élt.

Úgy véljük, hogy ez az egyed valahonnan, például a partról belesodródhatott a vízbe, ahol lesüllyedt a tengerfenékre, később betemette az üledék és végül megkövesedett.

– mondta James Neenan, az Oxfordi Egyetem Természettudományi Múzeumának kutatója, aki egyben a tanulmány társszerzője is.

Rovatok