Index Vakbarát Hírportál

A leggyorsabb csillagok más galaxisok szökevényei

2017. július 5., szerda 17:02

Csillagászok egy csoportja szerint a Tejútrendszer leggyorsabban mozgó csillagai valójában egy másik galaxis szökevényei. Ezek a csillagok olyan gyorsan haladnak, hogy képesek lennének innen is elszökni.

A Cambridge kutatói a Sloan Digital Sky Survey adatait használták tanulmányukhoz. Ezeket a gyorsan mozgó csillagokat HVS-nek (Hypervelocity stars) is nevezik a szakirodalomban. Általában kettős csillagrendszerekből származnak, amikor az egyik csillag felrobbanása annyira felgyorsítja a másik csillagot, hogy az akár saját galaxisát is képes elhagyni.

Pont ez történt néhány hipergyors csillaggal, amelyeket a kutatók vizsgáltak. Korábban a csillagászok azt hitték, hogy ezek a csillagok a galaxis belső részéből származtak és a szupermasszív fekete lyuk indította őket útnak. Más elméletek dezintegráló törpegalaxisokra gyanakodtak, a kaotikus csillaghalmazokban előfordulhatnak olyan események, amelyek így felgyorsítanak csillagokat.

Eddig nagyjából húsz hipergyors csillagot sikerült azonosítani. Érdekes módon, leginkább az északi féltekéről észleltek ilyen égitesteket, pedig valószínű, hogy a délin is legalább ennyi van.

A kutatók szerint a Tejútrendszer nem tud ilyen csillagokat indítani, ehhez egy eleve gyorsan mozgó galaxis kell, hogy felgyorsítsa a mozgást. A Tejútrendszer körüli csillaghalmazokból az LMC a legnagyobb és leggyorsabb. Tömege tizede a Tejútrendszerének, így a leggyorsabb csillagok képesek megszökni belőle.

A kutatók becslései szerint tízezer ilyen szökevény létezhet.

Rovatok