Index Vakbarát Hírportál

Előre tud tervezni a holló

2017. július 14., péntek 11:58

Hosszú ideig úgy gondoltuk, hogy csak az emberek tudnak előre tervezni, de már a főemlősökről is tudjuk, hogy fel tudnak készülni jövőbeli eseményekre. Most svéd kutatók ugyanezt mutatták ki a hollókról.

Az még nem számít tervezésnek, hogy az állatok elteszik a zsákmányt, hogy azt később fogyasszák el, mert ez a viselkedés akár a génjeikbe is be lehet drótozva, mint evolúciós előny, ami az életben maradáshoz szükséges. A Lundi Egyetem kutatói ezért sokkal trükkösebb kísérletekkel tesztelték a hollók képességeit.

Can Kabadayi és Mathias Osvath, a Science tudományos lapban publikált tanulmány szerzői az alábbi kísérletsorozatot találták ki.

Öt hollóval tesztelték, hogy eszközök használatával és némi barterezéssel képesek-e elérni, hogy hozzájussanak némi csemegéhez. Betanították a madarakat, hogy egy kődarab segítségével ki tudjanak nyitni egy dobozt, amelyben a finomság megtalálható, és ehhez a követ egy kis csőbe kellett bedobniuk. Azt vizsgálták meg, hogy a madarak a felkínált eszközök közül elteszi-e a követ, hogy azt később felhasználják a doboz kinyitására.

Az egyik kísérletben 15 perc telt el a tárgyak felajánlása és a kajás doboz bemutatása közt, és a hollók az esetek 86 százalékában sikeresek voltak. Bármilyen meglepő, az állatok még ennél is jobban teljesítette a következő kísérletben, amikor az eszköz megszerzése és a kajás doboz megjelenése közt 17 óra telt el.

A madarak hajlandók voltak lemondani az azonnali jutalomfalatról, hogy később egy nagyobb, ízletesebb falatot kapjanak.

Egészen biztos, hogy az előre tervezés képessét nem egy helyről örökölték az emlősök és a madarak, mert a két élőlénycsoport utolsó közös őse 320 millió évvel ezelőtt élt. Ezek a képességek egymástól függetlenül alakultak ki, ami a kutatók szerint elég érdekes, mert több különböző képesség szükséges a tervezéshez.

A hollóknál a komplex hierarchikus rendszerük lehet az alapja annak, hogy képesek tervezni, mert az egyedeknek emlékezniük kell rá, hogy korábban miként léptek kapcsolatba a társaikkal, ahogy az is fontos tényező, hogy más fajokkal kell versengeniük az élelemért. És persze az is számít, hogy a hollók alapból igen eszesek.

Rovatok