Index Vakbarát Hírportál

Olasz bíróság: nem jár kártérítés, mert az oltások nem okoznak autizmust

2017. július 25., kedd 19:36

Döntést hozott az olasz bíróság annak a gyereknek az ügyében, akinek szülője kártérítésért perelt, szerinte ugyanis a beadott kötelező oltások okozták a gyerek autizmusát. A bíró a kártérítés ellenében döntött, ezzel beállt a jelenlegi tudományos álláspont mellé.

Nemet mondott az olasz bíróság arra a kártérítési igényre, amit egy autisztikus spektrum zavarral küzdő kiskorú édesapja adott be, írta a Repubblica. A vád szerint a gyerek azután kezdte el az autizmus jeleit mutatni, hogy megkapta a gyermekbénulás elleni kötelező oltást.

A bíróság viszont kimondta:

Jelenleg nem elképzelhető, hogy az oltás és a betegség között korreláció volna.

Ez az első jogi állásfoglalás az oltás és az autizmus feltételezett kapcsolata körül kialakult vitában. Az oltásellenes tábornak ez komoly csapás, akik az anti-Vax és a free-Vax szervezésében hetekig tüntettek, hogy az ellenanyagokat ne legyen kötelező beadni.

A per során készült orvosi szakvélemény megállapította, a gyerek kórtörténete és a vonatkozó orvosi szakirodalom összevetésével kimondható, hogy patológiás helyzetről, általános fejlődési rendellenességről van szó, ebből jelenleg nem elképzelhető, hogy az oltás és a betegség között összefüggés lenne.

Az olasz egészségügyi tárca minisztere, Beatrice Lorenzin örömét fejezte ki a jogi döntéssel kapcsolatban. "Közvetlenül vagy közvetetten, de a no-vax csoport célja végtére is az, hogy az oltások és a betegségek felfutása, például az autizmus közötti feltételezett összefüggésekkel elrettentse és megijessze az anyákat és a családokat." Ezt az elméletet, állította a miniszter asszony, az elmúlt években a tudományos körök megcáfolták.

Rovatok