Index Vakbarát Hírportál

Itt az olvadásmentes jégkrém

2017. augusztus 2., szerda 16:26

Hogy mi köze egymáshoz a fagylaltnak és egy bioterápiás kutatóközpontnak? Látszólag semmi, de a Japánban kapható, a legnagyobb hőséget is kibíró jégkrémet a kanazawai Bioterápiás Fejlesztő- és Kutatóközpont munkatársai gyártották. Szép teljesítmény, főleg úgy, hogy nem is olvadásmentes jégkrémet akartak előállítani.

A távol-keleti édességiparnak vannak ennél radikálisabb fejlesztései is – elég a dél-koreaiak másnaposság elleni jégkrémére gondolni –, de a legnagyobb hőségben sem olvadó fagyi ötlete igen praktikusnak hangzik, főleg ebben a kánikulában. Sajnos a Kanazawa Ice márkanevű terméket még csak Kanazawában forgalmazzák április óta, de hamarosan Oszakában és Tokióban is kapható lesz.

A cseppmentes jégkrém egy véletlen felfedezés nyomán született. A japán kutatók az eperből kivonható folyékony polifenollal kísérleteztek, amikor rájöttek, hogy az anyag egyik sajátos tulajdonsága milyen jól hasznosítható a fagylaltgyártásban.

A jégkrémet fejlesztő Ota Tomishita elmagyarázta, hogy a polifenolfolyadék megnehezíti az olaj- és vízbázisú folyadékok szétválását. A polifenollal kezelt fagylaltoknak emiatt sokkal jobb a hőtűrő képessége. Egy japán riporter szerint a jégkrém a 28 fokos tűző napon több mint öt percig tartotta az eredeti formáját, mielőtt olvadni kezdett.

A kutatók eredetileg arra voltak kíváncsiak, hogy használhatók-e valamire a Mijagi tartományban termő eprek. Japánnak ez a régiója még mindig felépülőben van a 2011-es földrengés és cunami után, de azt sem akarták, hogy a termés kárba vesszen.

A kutatóközpontban azt vizsgálták, hogy az eperből kivonható polifenol használható-e új cukrászati termékek gyártásához. Amikor az egyik szakács arra panaszkodott, hogy a polifenol hatására a krém megszilárdul, a kutatók rájöttek, hogy az anyagnak ezt a tulajdonságát remekül lehetne kamatoztatni a fagylaltgyártásban.

Rovatok