Index Vakbarát Hírportál

DNS-naptejet fejlesztettek ki amerikai tudósok

2017. augusztus 4., péntek 12:45

A Binghamton University kutatónak sikerült egy olyan DNS-ből készült bevonatot létrehozniuk, ami jobban védi a bőrt, mint bármilyen naptej, ráadásul még hidratálja is a azt. Sőt, minél több UV-sugárzás éri, annál hatásosabb.

Az ultraibolya sugárzás károsíthatja a DNS-t, ami nem jó a bőrnek. Mi viszont arra gondoltunk, mi lenne, ha megfordítanánk a dolgot. Mi történne, ha a DNS-t használnánk védőrétegként?

- mondta Guy German, a Binghamton University professzora. Ezért ő és a csapat kifejlesztett egy vékony, optikailag áttetsző, kristályos DNS filmréteget, amit UV-sugárzásnak tettek ki. Azt tapasztalták, hogy minél több UV-fény éri a réteget, annál többet nyelt el belőle. Ez tulajdonképpen annyit tesz, hogy ha naptejként használnánk, akkor minél többet vagyunk a napon, annál hatásosabban védene.

A DNS-bevonatnak azonban van egy másik jó tulajdonsága is, ugyanis hidratál: a bőr a filmréteg alatt sokkal inkább képes elnyelni és megtartani a vizet, mint a sima bőrfelület. Ezen kívül más jótékony hatása is lehet. German és csapata most azt próbálja kideríteni, hogyan viselkedik a bevonat és a bőr alatta extrém körülmények között: például megvédi-e a bevonat a sebet a naptól, esetleg a hidratáló hatása miatt felgyorsíthatja-e annak gyógyulását.

Rovatok