Index Vakbarát Hírportál

Már 70 ezer éve élhettek emberek Indonéziában

2017. augusztus 10., csütörtök 15:57

Az emberi evolúciót vizsgáló ausztrál kutatóintézet (ARCHE) egy nemzetközi kutatócsoporttal együtt vizsgálta meg a Szumátra esőerdejében felfedezett emberi maradványokat. Az eredmények alapján valószínű, hogy az ősi ember az eddig véltnél korábban is eljuthatott Ausztráliába – írja az MTI.

Julien Louys, az ARCHE egyik kutatója a Hszinhua hírügynökségnek elmondta, hogy a szumátrai lelőhelyeken gyűjtöttek mintákat az emberi maradványok kormeghatározásához és annak vizsgálatához, hogy milyen környezetben éltek ezek a korai emberek.

Az emberi kövületek környezetében szumátrai őserdei emlősök maradványait is feltárták. A tudósok szerint mindez arra utal, hogy a korai ember a nagy kihívással járó őserdei környezetben élt.

Azért nehéz itt komolyabb technológia nélkül élni, mert nehéz fehérjéhez jutni. Az esőerdőkben általában rejtőzködő vagy a lombkoronát kedvelő állatok élnek, amelyeket nehéz elejteni.

– mondta Louys. Szerinte csak olyan embercsoportok élhettek ebben a természeti környezetben, akik fejlett módszerekkel tudtak megfelelő táplálékhoz jutni.

Bonyolult tervek készítésére is képesnek kellett lenniük, tudniuk kellett, hogy hol a táplálék és hogyan lehet legjobban hozzájutni, valamint képesnek kellett lenniük eszközöket és csapdákat készíteni az erdei állatok elfogására.

A jövőben a korai embercsoportok délkelet-ázsiai vándorlási útvonalait akarják végigkövetni, és a migráció pontos időrendjét is meg akarják határozni.

Rovatok