Index Vakbarát Hírportál

A túlsúlyos emberek nehezebben laknak jól

2017. szeptember 1., péntek 10:56

A túlsúlyos emberek hosszabb idő után érzik magukat jóllakottnak, mert emésztőcsatornájukban kevesebb a telítettségérzetet okozó hormonokat termelő sejt, mint a normális testsúlyúakéban, írja az MTI a Bázeli Egyetem kutatóira hivatkozva. 

Evés közben a felső gyomor-bél traktus nyálkahártyájában lévő speciális sejtek a telítettségért felelős hormonokat szabadítanak fel. Ezáltal keletkezik a központi idegrendszerben a telítettség érzése. Az erősen túlsúlyos emberek szervezetében azonban jóval kevesebb hormon termelődik, ezért lassabban telítődnek. 

A bázeli kutatók a Liverpooli Egyetem szakértő szerint a túlsúlyosak kevesebb speciális sejttel rendelkeznek, mint a normál testsúlyúak, így náluk megváltozott az úgynevezett transzkripciós faktorok egyensúlya. Utóbbiak normál esetben arról gondoskodnak, hogy megérleljék a telítettséghormonokat termelő sejtekhez szükséges őssejteket.

A tudósok 24 normál testsúlyú és 30 erősen túlsúlyos ember szövetmintáját elemezték, utóbbiak esetében egy testsúlycsökkentő műtétet megelőzően és az után is. A gyomor-bypass műtét vagy a gyomorszűkítő beavatkozás után ismét növekedésnek indult a telítettséghormon termelése: a transzkripciós faktorok egyensúlya és a hormontermelő sejtek száma is helyreállt. 

A tanulmány szerint strukturális különbségek vannak a normál súlyúak és a túlsúlyosak között, ami megmagyarázhatja a túlsúlyosak esetében a telítettségérzet hiányát.

Rovatok