Index Vakbarát Hírportál

Tíz éve nem volt ekkora napkitörés

2017. szeptember 7., csütörtök 12:33

Két jelentős napkitörést figyeltek meg mostanában a csillagászok; az egyik a legerősebb volt, amit 2006 óta mértek. A napkitörések nagy energiájú sugárzást bocsátanak ki, és összezavarhatják a rádiókommunikációt a Föld nagy területén – jelentette az Űr-időjárás Előrejelzési Központ (SWPC).

Az SWPC szerint a magas frekvenciájú rádióadások vétele széles körben megszakadt. Egy órán át nem tudtak kapcsolatot teremteni a Föld napos oldalával. Az alacsony frekvenciájú rádiókommunikáció – amit a navigációhoz használnak – több mint egyórás kiesést szenvedett el.

A NASA azt állítja, hogy a Napból érkező sugárzás nem hatolhat át a Föld atmoszféráján, hogy az fizikailag érintse a Földön élő embereket. Ahhoz viszont elég erős, hogy olyan zavarokat okozzon az atmoszférának abban a rétegében, ahol a GPS kommunikációhoz használt rádiójelek is áthaladnak.

Two solar flares were released by the Sun this morning, one of which was the most powerful flare recorded since 2008 https://t.co/XpSiMdU159 pic.twitter.com/oYgptLJKyj

— NASA (@NASA) September 6, 2017

A zavarjeleket amerikai idő szerint szerda reggel észlelték. Az egyik kitörés (X-flare) erőssége X2,2 volt, a másik – amit három órával később észleltek – X9,3-as volt. (Minél nagyobb a szám, annál nagyobb a kitörés ereje; és egyébként is az X osztályú kitörések a legintenzívebbek. Az X2 kétszer erősebb az X1-nél, az X3 háromszor, és így tovább.)

Rovatok