Index Vakbarát Hírportál

Kína betiltaná a benzines autókat

2017. szeptember 10., vasárnap 17:38

Kína, a világ legnagyobb autógyártója azt tervezi, hogy betiltja a benzines és dízel üzemű járművek gyártását – írja a BBC Online. Az iparügyi miniszter azt mondta, már megkezdték a témába vágó kutatásokat, de még nem döntötték el, hogy a tiltás mikortól lépne érvénybe.

Az Egyesült Királyság és Franciaország már jelezték a hasonló irányú törekvéseiket. Az ő piacaikról 2040-re tűnhetnek el a fosszilis üzemanyagot használó járművek.

A kínai tulajdonba került Volvo júliusban azt nyilatkozta, hogy a 2019-től piacra kerülő autóik már mind elektromos motort fognak használni. A kínai tulajdonos, a Geely 2025-re évi egymillió elektromos autót szeretne eladni. Más nagy autógyártók, mint a Renault-Nissan, a Ford és a General Motors már szintén dolgoznak az elektromos autók fejlesztésén – Kínában.

Kína tavaly 28 millió autót gyártott; ez körülbelül a globális termelés egyharmada. Az autógyártók próbálják megvetni a lábukat a világ legnagyobb piacán, de szembe kell nézniük a légszennyezés elleni törekvésekkel is. Az ország vezetése azt tervezi, hogy 2025-re a forgalomban lévő járművek legalább egyötöde elektromos meghajtású legyen.

A váltásnak nagy hatása lenne a kínai olajfelvételre is. Kína ma a világ második legnagyobb olajfogyasztója, rögtön az Amerikai Egyesült Államok után.

Rovatok