Index Vakbarát Hírportál

A hópárduc esélyei sokat javultak, már nem számít veszélyeztetett fajnak

2017. szeptember 14., csütörtök 18:48

Kihalás fenyegeti az észak-amerikai kőrisek és az afrikai antilopfajok egy részét, a hópárducok azonban már nem tartoznak a veszélyeztetett fajok közé, tette közzé aktualizált vörös listáját a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN).

Az 1972-ben veszélyeztetettnek nyilvánított hópárduc most már sebezhető fajnak számít. A vadon élő példányok száma ma már nem kevesebb 2500-nál – a becslések szerint nagyjából négyezerre tehető – és az egyedszám sem csökken drasztikusan. Az IUCN vörös listáján a nem veszélyeztetett, a mérsékelten veszélyeztetett, a sebezhető, a veszélyeztetett, a súlyosan veszélyeztetett, a vadon kipusztult és a kipusztult kategóriák szerepelnek.

A szakértők szerint azonban az új besorolás korántsem jelenti azt, hogy a faj biztonságban lenne. A Közép-Ázsia hegyvidéki területein honos állatra továbbra is fenyegetést jelent az orvvadászat és a zsákmányállatok számának csökkenése. „A faj esetében még mindig fokozott a kockázata a kihalásnak a vadonban, és a populáció valószínűleg továbbra is csökken, de már nem olyan mértékben, mint azt gondoltuk" – mondta Tom McCarthy, a Panthera nevű állatvédő szervezet hópárduc-programjának vezetője.

Az állatok számának növekedéséhez hozzájárul a védett övezetek számának növekedése, valamint, hogy a helyi közösségek egyre több erőfeszítést tesznek, hogy megóvják a hópárducokat a vadorzóktól.

A svájci székhelyű szervezet szerint nem közvetlenül ugyan, de a klímaváltozás a hat legfőbb észak-amerikai kőrisfaj közül ötöt juttatott a kihalás szélére. A súlyosan veszélyeztetett fákat a smaragd kőris kéregrontó nevű bogár tizedeli, amely a hőmérséklet emelkedésével az eddig túlságosan hideg területeken is megvetette a lábát. Az Egyesült Államok gyéren lakott és városi területein egyaránt előforduló kőrisfákból baseballütőt, hokibotot, elektromos gitárt és bútort is készítenek.

Afrikában öt antilopfaj populációja csökken drasztikusan az emberek terjeszkedése, többek között a mezőgazdasági termelés, a települések, az utak, a vadászat és a bányászat miatt. Az óriás jávorantilopnak ma már mindössze tízezer ivarérett példánya van, a Dél-Afrikában honos hegyi nádiantilop populációjának több mint fele eltűnt az elmúlt 15 évben, míg az őzantilop belépett a mérsékelten veszélyeztetett fajok kategóriájába, írja az MTI.

(Borítókép: Vyacheslav Oseledko / AFP)

Rovatok