Index Vakbarát Hírportál

Folyékonyak-e a macskák? Simogasson krokodilt, aztán fogadjon rá!

2017. szeptember 15., péntek 12:35

Többek között a fenti kérdésekre választ kereső kutatásokat is díjazták az anti-Nobelként is emlegetett Ignobel-díj idei átadóünnepségén csütörtökön a Harvard Egyetemen – írja az MTI.

Az Ignobel-díj ötletadója Marc Abrahams, az Annals of Improbable Research (Valószínűtlen kutatások évkönyve) szerkesztője volt. Az elismerésnek nem az a célja, hogy a legjobb vagy legrosszabb tudományos munkákat jutalmazza, hanem az, hogy olyan kutatásokra irányítsa rá a figyelmet, amelyek a megszokottól eltérő gondolkodásra ösztönöznek. Abrahams szerint fontos, hogy az emberek ne feledjék azt a gyermekkori szokásukat, hogy furcsa dolgokat figyeljenek meg, és elgondolkodjanak rajtuk. A díjat Abrahams tudományos magazinja mellett a Harvard-Radcliffe Tudományos Fantasztikus Szövetség és a Harvard-Radcliffe Fizika Hallgatók Társasága támogatja.

Szemezgessenek kedvükre a legérdekesebb munkákból:

A fizikai kategóriában egyébként tavaly egy nemzetközi kutatócsoport tagjaiként magyar tudósokat is díjaztak a lóbögölyök színpreferenciájának vizsgálatáért.

A díj mára egészen rangos elismeréssé nőtte ki magát. A 27. harvardi díjátadó ceremóniát papírrepülőzés, opera-ősbemutató és olyan valódi Nobel-díjasok részvétele színesítette, mint a közgazdasági Nobel-díjas Eric Maskin és Oliver Hart, illetve a fizikai Nobel-díjas Roy Glauber. A díjazottak a hagyományoknak megfelelően egyenként 10 billiós pénzjutalmat kaptak az értéktelen zimbabwei valutában.

Rovatok