Index Vakbarát Hírportál

Lehet, hogy az USA nem lép ki a párizsi klímaegyezményből

2017. szeptember 18., hétfő 11:42

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter egy vasárnapi tévéinterjúban azt mondta, hogy megfelelő feltételek esetén az Egyesült Államok mégsem lépne ki a párizsi klímaegyezményből – írja az MTI.

A külügyminiszter a CBS-nek adott interjújában beszélt a klímaegyezményről. A műsorvezető megkérdezte, mit szól a Wall Street Journal szombati számában megjelent információhoz, miszerint Washington fontolgatja, hogy ne lépjen ki a párizsi klímaegyezményből. 

Úgy gondolom, hogy a megfelelő feltételek mellett van rá esély. Az elnök azt mondta, hogy készen áll e feltételek felkutatására.

– mondta Tillerson. Azt nem fejtette ki, hogy a gyakorlatban mit is jelentenének ezek a megfelelő feltételek, de megemlítette, hogy a párizsi egyezményben rögzített károsanyag-kibocsátási célok valóban aránytalanok.

A Fehér Ház vasárnap reggel cáfolta a Wall Street Journal értesüléseit, noha Lindsay Walters helyettes szóvivő azt mondta,

az elnök többször is egyértelművé tette, hogy kivonul [a megállapodásból], hacsak nem tud visszalépni az országunk számára kedvezőbb feltételek mellett.

Az interjúban Tillerson korrekt és kiegyensúlyozott feltételekről beszélt, amelyeknek szerinte figyelembe kell venniük az amerikai gazdasági érdekeket. Mint elmondta, a Fehér Ház Országos Gazdasági Tanácsa Gary Cohn vezetésével azon dolgozik, hogy kidolgozza a kormány klímavédelmi politikáját.

Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó egy másik tévéinterjúban ugyancsak arról beszélt, hogy Donald Trump mindig is változtatásokat akart a klímaegyezményben, és mindig lebegtette a visszatérés lehetőségét.

Ha olyan megállapodásról van szó, amely hasznára válik az amerikai népnek, akkor természetesen. [...] Az elnök azért döntött úgy, hogy kivonul a párizsi egyezményből, mert ez rossz megállapodás volt az amerikai nép és rossz megállapodás volt a környezetvédelem számára is.

– Mondta McMaster.

Donald Trump a választási kampányban megígérte, hogy kivonul a párizsi megállapodásból, amelyet az amerikai gazdasági érdekek számára hátrányosnak tart. Idén júniusban be is jelentette az egyezmény felmondását, bár ennek gyakorlati megvalósítása éveket venne igénybe.

Szombaton Montrealban klímaváltozással foglalkozó konferenciát tartottak. Az eseményen 30 ország miniszterei vettek részt. A tanácskozáson az Egyesült Államok képviselői is jelen voltak. A Wall Street Journal szerint ők vetették föl, hogy megfelelő kompromisszumok esetén Washington mégsem lépne ki az egyezményől. A lap szerint Everett Eissenstat, a Fehér Ház tanácsadója azt mondta, az USA megelégedne az üvegházhatású gázok kibocsátásának másfajta szabályozásával.

Rovatok