Index Vakbarát Hírportál

Az összeesküvés-elméletek a veszteseknek valók

2017. szeptember 20., szerda 18:29

Egy új tanulmány segít annak a megértésében, hogy miért gyakori vád az Egyesült Államokban a választási csalás, még akkor is, ha a kutatás nem talált rá egyértelmű magyarázatot, hogy ez problémát jelentene.

A Political Research Quarterlyben megjelent tanulmány szerint a konspirációkra való hajlam és a pártos gondolkodás nagyban befolyásolják a választásokkal kapcsolatos összeesküvés-elméleteket.

Amikor elkezdtük, még kevés rendszerszintű elemzés készült arról, hogy miért hisznek az emberek az összeesküvés-elméletekben, és hogy ezek a hitvallások minek a következményei.

– mondta Joseph E. Uscinski, a Miami Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

A tanulmányhoz a kutatók összesen 1230 amerikai választópolgár véleményét kérték ki a 2012-es választások előtt és után. Azt vizsgálták, hogy miért hisznek egyesek abban, hogy a választás eredménye csakis csalás révén alakulhatott így.

A választások előtt a résztvevők 62 százaléka állította, hogy ha a szívüknek kedves jelölt veszít, annak biztosan a csalás az oka. A választások után ez az érték 39 százalékra csökkent. A csökkenés, ahogy a kutatók megfigyelték, összefüggött a megkérdezettek pártosságával.

Mivel a 2012-es választást Barack Obama, a demokraták jelöltje nyerte, a demokraták nem igazán hittek benne, hogy csalás történt. A republikánusok nagyobb valószínűséggel gondolták úgy, hogy Obama elcsalta a választásokat.

Az összeesküvés-elméletek a veszteseknek valók. A kívülállók, az elveszettek, az önkontroll nélküliek hajlamosabbak elhinni a konspirációkat.

–mondta Uscinski a PsyPostnak.

Uscinski emlékezetett rá, hogy amikor George Bush volt az elnök, a demokraták voltak azok, akik ontották magukból az összeesküvés-elméleteket. Az olajért vívott háború, az ikertornyok elleni terrortámadás, a Halliburton-, a Cheney- és Blackwater-ügyeket mind az elnök nyakába varrták. De amikor Obama győzött, a republikánusok voltak azok, akik előrángatták Obama hamisított születési bizonyítványát, és a többi, azóta ezerszer cáfolt elméletet.

Most, hogy Trump nyert, a legnépszerűbb összeesküvés-elmélet a demokratáktól jön, és Trump és Oroszország kapcsolatára irányul. A konteókban hívők hajlamosak rá, hogy az eseményeket és a következményeiket az összeesküvés-elméletek számlájára írják.

– mondta Uscinski.

Rovatok