Index Vakbarát Hírportál

Bemutatjuk a Mae Wong dugós csapóajtós pókját

2017. szeptember 22., péntek 09:14

A dugós csapóajtós pókok családjának egy 300 millió éves múlttal rendelkező faját fedezték fel a thaiföldi Chulalongkorn Egyetem kutatói – írja az MTI.

Az egyetem biológia tanszékének tanárai és diákjai a Liphistius maewongensisas, azaz a Mae Wong dugós csapóajtós pókja névre keresztelték a fajt, így utalva rá, hogy a pók kizárólag a nyugat-thaiföldi Mae Wong Nemzeti Parkban honos.

A most felfedezett faj egyedei meredek sziklák között élnek, több mint ezer méter magasan. 10-20 centis lyukakat ásnak, majd a bejárathoz hálót szőnek, hogy így ejtsék csapdába a zsákmányt.

Natapot Warrit biológus elmondta, hogy a dugós csapóajtós pókok (Ctenizidae) családjának eddig 97 faját azonosították a világon. Ez a 33. faj, amelyet Thaiföldön fedeztek fel. Mivel a pókok üregekben élnek, a többi állat nehezen tudja megközelíteni őket. Ennek köszönhetik, hogy már évmilliók óta jelen vannak a bolygón.

Update: „A dugós csapóajtós pókok rendes, hivatalos, egyetemen oktatott magyar neve félpók. Mindannyian a Liphistidae családba tartoznak, nem pedig a Ctenizidae családba, ami egy másik alrendben található. A problémát az okozza, hogy az angol nyelvben trapdoor spidernek hívnak mindent, amelyik tárnát készít és azt selyemajtóval fedi le” – hívta fel a figyelmünket Szűts Tamás arachnológus.

Rovatok