Index Vakbarát Hírportál

Dinoszauruszokat ölhetett Belzebub békája

2017. szeptember 22., péntek 09:04

Egy csütörtökön megjelent tanulmány szerint akár dinoszauruszokat is megölhetett a 68 millió éve Madagaszkáron élt kétéltű, a Belzebub békája (Beelzebufo ampinga) – írja az MTI.

A kutatók feltételezése abból a kutatásból ered, amelyben megmérték a dél-amerikai szarvasbéka harapásának erejét. A szarvasbéka 4,5 centiméteres fejátmérőjével 3 kilogrammos harapóerőt fejt ki. Békákra, kígyókra, rágcsálókra vadászik. Erős állkapcsával megragadja és megöli az áldozatait.

A békafajok többségével ellentétben, amelyek gyenge állkapcsuk miatt kis állatokat fogyasztanak, a szarvasbéka áldozata akkora is lehet, mint ő maga.

– mondta Marc Jones, az Adelaide-i Egyetem biológusa.

Jones az adatokat a kihalt Belzebub békája méreteihez igazította. Így sikerült megállapítani, hogy az ősi kétéltű harapóereje 220 kilogramm is lehetett négyzetcentiméterenként. Ez megegyezik egyes ma élő ragadozók, például a tigrisek és farkasok állkapcsának erejével.

Ekkora erővel a Belzebub békája képes lehetett kortársai, a kisebb és fiatalabb dinoszauruszok legyőzésére.

– mondta Kristopher Lappin, a Kaliforniai Állami Műszaki Egyetem professzora.

Az ördögbéka, pokolbéka vagy ördögvarangy néven is ismert Belzebub békája 41 centiméter hosszú lehetett. Több mint 4,5 kilogrammot nyomhatott, vagyis nagyobb volt, mint bármely más békafaj egyedei.

Rovatok