Index Vakbarát Hírportál

Orosz-amerikai űrállomás lesz a Holdnál

2017. szeptember 27., szerda 15:28

Oroszország és az Egyesült Államok minden más nézeteltérését félretéve megegyezett abban, hogy közösen építenek meg egy Hold körül keringő új űrállomást - erősítette meg a Russia Today a múlt héten kiszivárgott pletykákat. Erről a Roszkozmosz orosz űrügynökség vezetője, Igor Komarov beszélt újságíróknak szerdán, az ausztráliai Adelaide-ben megrendezett Nemzetközi Űrhajózási Kongresszuson.

A Deep Space Gateway névre keresztelt űrállomás első moduljai a 2020-as évek derekán, 2024 és 2026 között kerülhetnek Hold körüli pályára. Legalább egy évtizeden át ez lesz a NASA és a Roszkozmosz űrhajósainak a fő célállomása az űrben. Az ott alkalmazott technológiáknak fontos szerepük lehet a későbbiekben a Hold és Mars meghódításában, a felszíni űrállomások megépítésében.

Ebben a projektben is részt vehetnek további szereplők, például Kína, India, Brazília vagy Dél-Afrika. Oroszország akár három modul kifejlesztését és feljuttatását is vállalja. A Nemzetözi Űrállomás programjában részt vevő országok, köztük az európai, japán és kanadai űrhivatalok már korábban elkezdtek tárgyalni a Deep Space Gateway projektet vezető NASA-val, hogy érdekelné őket egy holdközeli állomás.

Mivel az oroszok nagyobb hatótávolságú rakétája valószínűleg csak a 2020-as vége felé készül el, a Deep Space Gateway működtetésében a NASA által támogatott SLS rakéta és az Orion űrhajó kapja a főszerepet. Mint azt Komarov elmondta, az űrállomás dokkolórendszerét úgy fogják kialakítani, hogy a legkülönfélébb űrhajókkal tudjanak rá csatlakozni.  

Rovatok