Index Vakbarát Hírportál

Magyar kutatók továbbfejlesztették az MRI-t

2017. október 3., kedd 10:20

 Az MRI-módszerek továbbfejlesztésében értek el kiemelkedő eredményeket a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjának kutatói – írja honlapján az MTA TTK.

A Mágneses Rezonancia Képalkotás (MRI) napjaink legsokoldalúbb orvosi képalkotó eljárása. Az egyre elterjedtebb klinikai alkalmazásán túl kiemelkedően fontos szerepet játszik az emberi agy szerkezetének és funkciójának nem-invazív kutatásában is, ezért az MRI-módszerek továbbfejlesztése kiemelten fontos kutatás-fejlesztési terület.

Bár Magyarországon több intézményben is zajlanak MRI-kutatások, magát az MRI fizikáját – az adatgyűjtés során használt szekvenciákat és képrekonstrukciós eljárásokat – érintő fejlesztés eddig nem történt. Az MTA TTK Agyi Képalkotó Központjában két évvel ezelőtt létrehozott kutatás-fejlesztési MRI-laboratórium egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy Vidnyánszky Zoltán központvezető irányításával létrejöjjön az MRI-módszerfejlesztés első hazai bázisa.

A kutatás-fejlesztési munka első eredményei a nagy időbeli felbontású, gyorsított MRI-eljárás területén, a gyorsítás miatt bekövetkező zajerősítés csökkentésében jelentenek nagyon fontos előrelépést – írja közleményében az intézet. A magyar kutatók eredményei a tudományterület legrangosabb folyóiratában, a Magnetic Resonance in Medicine-ben jelentek meg.

A Kettinger Ádám által vezetett kutatás legfontosabb eredménye, hogy speciálisan az adott mérési paraméterekre és páciensre optimalizált gerjesztő pulzussal, illetve speciális képrekonstrukcióval

az erősen gyorsított MRI-mérések zaja jelentősen csökkenthető, így a sebességük akár megduplázható.

Ez nemcsak a funkcionális mérések időbeli felbontását javítja, hanem a hosszadalmas strukturális vizsgálatok lerövidítését is szolgálhatja, ami a klinikai gyakorlatban is rendkívül fontos szempont.

A magyar kutatók a német Fraunhofer Development Center X-ray Technology kutatóintézettel és az MRI-készüléket gyártó Siemens Healthcare erlangeni fejlesztőközpontjával szoros együttműködésben végezték a kutatómunkájukat.

A jelenleg folyamatban lévő és a jövőben tervezett módszerfejlesztési kutatások fókuszában az agyi ép és kóros kognitív funkciók jellemzésére alkalmas funkcionális MRI-módszerek állnak. Ezekben a kutatásokban közreműködnek az MIT és a Harvard Medical School MRI közös fejlesztőközpontjának kutatói is.

Rovatok