Index Vakbarát Hírportál

Rájöttek, miért olyan rohadt büdös a durián

2017. október 10., kedd 11:28

Öt szingapúri rákkutató megfejtette, hogy mi okozza a durián nevű dél-ázsiai gyümölcs kibírhatatlan szagát. A kutatók munkáját anonim duriánrajongók finanszírozták.

A tudósok három év alatt készültek el a gyümölcs géntérképével, amin sikerült azonosítani a durián átható rohadásbűzéért felelős gént. A kutatást vezető Patrick Tan elmondta, hogy az elemzés szerint a duriánban szokatlanul erőteljes a kénképződés – valószínűleg ez okozza a gyümölcs förtelmes szagát.

A jellegzetes szagnak a vadonban fontos feladata van: magához vonzza az állatokat, amik megeszik a gyümölcsöt és szétszórják a magvait. Csakhogy civilizált területen ez a bűz elviselhetetlen. Szingapúrban sok helyen még a szabad ég alatt is tiltják a duriánfogyasztást, a tömegközlekedési eszközökről pedig egyszerűen ki vannak tiltva. Ha viszont sikerül elkülöníteni a szagért felelős gént, a jövőben szagtalan vagy kevésbé büdös duriánokat is lehet nemesíteni.

Az új lehetőségnek nem mindenki örül. Egyes duriánkedvelők szerint a gyümölcshöz éppúgy hozzátartozik a szaga, mint az íze.

(MTI)

Rovatok