Index Vakbarát Hírportál

A kaliforniai marihuánaültetvényeket is felperzselte a bozóttűz

2017. október 13., péntek 18:53

Csaknem kétszázezer hektáron pusztít az erdőtűz Észak-Kaliforniában. Ez nemcsak a régió borvidékeit veszélyezteti Napa és Sonoma megyékben, hanem a marihuánaültetvényeket is.

Fontos: a tűz nem a drogbárók veteményeskertjét teszik tönkre. Ezek a kaliforniai szabályozás értelmében legálisan termeszthető marihuánacserjék.

A sonomai és mendocinói ültetvények a kaliforniai marihuánaipar központi termőterületei. Mendocino az egyike annak a három kaliforniai megyének, ahol az Emerald Triangle, a smaragdháromszög is van; itt termesztik az Egyesült Államokban piacra kerülő marihuána javát.

Mivel a tűzvész még a szüreti idény előtt söpört végig az ültetvényeken, a kár tetemes lehet.

Hezekiah Allen, a California Growers Association ügyvezető igazgatója csütörtökön azt mondta, hogy a tűzvész legalább hét farmot elpusztított, és ez a szám még magasabb is lehet. Ez csak akkor fog kiderülni, ha az érintettek visszatérnek az otthonukba. A kaliforniai marihuánatermesztők számát több tízezerre becsülik.

A post shared by Evan Sharpe (@evsharpe) on

A hét farmot olyanok üzemeltették, akik csak kis mennyiségekkel szálltak be a termelésbe. Egyesek az összes megtakarításukat marihuánába fektették az elmúlt évben. Ők jó eséllyel csődbe mennek, mivel nem volt biztosításuk. Mivel a szövetségi törvények szerint a marihuána az Egyesült Államokban még mindig illegális, a termelés még mindig a készpénzforgalomra alapul. A termelőkkel sem a bankok, sem a biztosítótársaságok nem akarnak szerződni.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a földeknek nem feltétlenül kellett felperzselődniük, hogy tönkremenjen a termés. A füst, a por és a hamu önmagában is rengeteg kárt okozhat. Egy olyan növény esetében, ahol a finom illat a minőség garanciája, nyilván nem szerencsés, ha a citromillatúnak mondott növény úgy bűzlik, mint egy lakástűz.

A kaliforniai marihuánapiac értékét a szakértők hétmilliárd dollárra becsülik.

(New York Times)

Rovatok