Index Vakbarát Hírportál

Több ezer pingvinfióka halt éhen az Antarktiszon

2017. október 13., péntek 18:21

Meghökkentő mértékben pusztultak el az Adélie-pingvinfiókák idén az Antarktiszon. Francia kutatók szerint a halálukat az okozta, hogy a rendkívül nagy kiterjedésű nyári jégtakaró miatt a szüleiknek jóval távolabb kellett élelmet keresni. A kikelt fiókák éhen haltak, miközben szüleikre vártak.

A francia kutatók, akik 2010 óta tanulmányoznak egy 18 ezer párból álló Adélie-pingvinkolóniát az Antarktisz keleti részén fekvő Petrel-szigeten, csak két fiókát találtak életben az idei költési szezonban (2016 vége és 2017 februárja között). Találtak viszont több ezer éhen halt fiókát és ki nem kelt tojást.

Ez már a második ilyen mértékű fiókapusztulás a pingvinpopulációban az utóbbi négy évben, 2013-ban egyetlen fióka sem maradt életben. Az előző fél évszázadban, amióta az antarktiszi pingvinpopulációkat figyelemmel követik, nem történt ilyen eset.

A jég az oka

Yan Ropert-Coudert, a szigeten lévő Dumont-d'Urville francia kutatóállomás szakembere elmondta, hogy fiókák halálát a rekordkiterjedésű nyári tengeri jég és az esős időjárás okozta. Az esős időben a hátrahagyott fiókák, melyek tollazata még nem vízálló, átáztak, és a szülők távollétében nem volt, aki melegen tartsa őket. A szülők pedig sokat voltak távol, a nagy kiterjedésű jégtakaró miatt a pingvineknek 100 kilométerrel távolabbra kellett menniük élelemért.

Rovatok