Index Vakbarát Hírportál

A környezetszennyezés a legnagyobb gyilkos

2017. október 20., péntek 12:02

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint a környezetszennyezés minden évben több emberrel végez, mint a világ összes háborúja, erőszakos eseménye, természeti katasztrófája vagy betegsége.

Ez az első jelentés, ami összegezte a környezetszennyezés minden formája okozta betegségek és halálozások adatait. És rögtön riasztó adatokat közöl: a környezetszennyezés sokkal veszélyesebb, mint az AIDS, a tuberkulózis, a malária vagy az éhínség.

2015-ben 9 millióan haltak meg idő előtt. Minden hatodik haláleset valamilyen mérgezéstől kialakult betegség miatt következett be. A környezetszennyezés miatti halálesetek és betegségek évente 4,6 billió dollár (1200 billió forint) veszteséget okoznak globálisan. Ez a teljes világgazdaság 6,2 százaléka.

A környezetszennyezés

A legtöbb haláleset – 6,5 millió – a légszennyezésre vezethető vissza. A második legnagyobb probléma a szennyezett víz, amely gyomor- és bélbetegségeket, kórokozó parazitákat terjeszt és 1,8 millió embert öl meg. A halálesetek nagy része, mintegy 92 százaléka a szegény vagy közepes jövedelmű országokban következik be.

Nagyon sok tanulmány készült a környezetszennyezésről, de sohasem kapott akkora figyelmet, mint mondjuk az AIDS vagy a klímaváltozás. Az emberek nem tudják, milyen hatalmas probléma a szennyezés, mivel csak a részleteit látják.

– mondta Philip Landrigan járványkutató, a tanulmány vezető szerzője.

A szakértők szerint csak becslés a 9 millió idő előtti haláleset. A környezetszennyezés miatti halálesetek száma valójában biztosan nagyobb. A pontos szám megállapításához további kutatásokra és új, a káros hatások megállapítását segítő módszerekre lesz szükség.

A gyorsan iparosodó országokban, mint például Indiában, Pakisztánban, Kínában, Bangladesben és Madagaszkáron a környezetszennyezés számlájára írható az összes haláleset negyede. 2015-ben Indiában haltak meg a legtöbben, 2,5 millióan a környezetszennyezés miatt. Kínában 1,8 millió ember életét követelte.

(MTI | The Lancet)

Nyitókép: Kevin Frayer/Getty Images Hungary

Rovatok