Index Vakbarát Hírportál

Lecsapott a Nébih az Istenek Eledelére

2017. október 26., csütörtök 10:22

Többször is foglalkoztunk már a parlagfűből készült természetgyógyászati termékekkel, amikhez bárki hozzájuthat tetszőleges biowebshopokban, noha ilyesmit forgalomba hozni az egész EU-ban tilos. A terméket abból a téves és megalapozatlan feltevésből kiindulva gyártják és árulják széles körben hazánkban, hogy a parlagfű valójában csodálatos gyógynövény, rengeteg betegséget gyógyít, és a gyógyszerlobbi ezért akarja kiirtatni.

Az Istenek Eledele néven kapható étrendkiegészítő parlagfűtablettát a bajai Dombszéli Vadgesztenye Kft. gyártja, és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal csütörtöki közleménye szerint a Nébih most ellenőrizte a céget a készítményt forgalmazó webshopok és bioboltok vizsgálata alapján. A hatóság szakemberei nagy mennyiségű illegálisan forgalmazott parlagfűtablettát és a tabletta alapanyagaként szolgáló porított parlagfüvet találtak a Bács-Kiskun megyei vállalkozásnál.

A Nébih közleménye hangsúlyozza, hogy a parlagfűtablettát annak ellenére árusították széles körben, hogy „Európában sem a parlagfű, sem a belőle készült élelmiszerek nem hozhatók jelenleg forgalomba emberi fogyasztásra szánt termékként”.

A szabálysértést tovább súlyosbítja, hogy a vállalkozás tulajdonosa saját lakóházának pincéjében tárolta és közvetlenül onnan forgalmazta az illegális terméket, noha az ingatlan sem élelmiszerraktárként, sem élelmiszer-kereskedelmi egységként nem szerepel a nyilvántartásokban.

A Nébih a helyszínen talált csaknem kétmázsányi parlagfűtablettát és porított parlagfű alapanyagot azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, míg a kereskedelmi forgalomba került termékek esetében elrendelte azok visszahívását. Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság kiszabása várható, írja a közlemény. (A Céginfó tavalyi adatai szerint a 2015-ös évet 39 millió forintos forgalom mellett 11 milliós tiszta nyereséggel zárta a cég.)

A Nébih azt is hangsúlyozta, hogy „a parlagfű és abból készült élelmiszerek új élelmiszernek minősülnek, forgalomba hozatalukat uniós szinten engedélyeztetni kell. Az uniós engedélyezés során az élelmiszerként történő felhasználás biztonságosságát kell bizonyítani. Tekintve, hogy a parlagfű citotoxikus (sejtmérgező) hatását tudományos kutatások igazolják, a forgalomba hozatalt megelőző engedélyezési eljárás különösen lényeges.”

Rovatok