Index Vakbarát Hírportál

800 000 éve nem volt ennyi szén-dioxid a légkörben

2017. október 30., hétfő 14:58

Újabb rekordot ért el 2016-ban a Föld légkörében a szén-dioxid koncentrációja - jelentette a Meteorológiai Világszövetség (WMO), amely 51 ország mérései alapján követi nyomon az üvegházhatást okozó gázok - szén-dioxid, metán és nitrogénoxid -  légköri mennyiségét.

A növekedés mértéke 50 százalékkal túlszárnyalta az elmúlt tíz év átlagát, és sok tudós kételkedik abban, hogy tartani tudjuk a globális hőmérséklettel kapcsolatos célkitűzéseket - írja a BBC. Bár az emberi kibocsátás mértéke - az utánpótlás - némiképp csökkent az elmúlt években, a felmelegedést az összmennyiség határozza meg, és a szén-dioxid nem tűnik el csak úgy magától a légkörből.

 Az emberi tevékenységnek és az El Nino-hatásnak hála a légköri széndioxid-szint az elmúlt 800 000 évben nem volt akkora, mint 2016-ban, amikor az átlagos koncentráció 403,3 ppm volt. Előző évben még csak 400 ppm volt az átlag. Ez a 3,3 ppm-nyi plusz világrekord, és az eddig mért legnagyobb növekedés (1997 és 1998 között) csupán 2,7 ppm volt.

Aggodalomra ad okot a metánszint rejtélyes növekedése is, ami még nagyobb hőmérséklet-növekedést, és ezáltal még több metánkibocsátást eredményez. A tudósok még nem tudják pontosan, hogy ennek mi áll a hátterében, és a párizsi klímamegállapodás erre nem készült fel. 

Utoljára 3-5 millió éve volt ilyen

A pliocén korszak közepén hasonló koncentrációban volt jelen a szén-dioxid a légkörben, és akkoriban 2-3 Celsius-fokkal melegebb volt az átlaghőmérséklet a mainál. Ez viszont azt is jelentette, hogy a tengerszint 10-20 méterrel magasabb volt a rengeteg elolvadt jég miatt.

A tudósok két dologban biztosak: túl sok üvegházhatást okozó gázt bocsátunk ki, és ezt a folyamatot meg kell fordítani. 

Rovatok