Index Vakbarát Hírportál

Találhattak öngyilkos gondolatokért felelős agyi elváltozást

2017. november 1., szerda 14:07

Kismintás laborkísérletekkel, de ott elég nagy biztonsággal sikerült kimutatni olyan agyi különbségeket, amik az öngyilkos gondolatokkal aktívabban foglalkozókat érinti a többi emberhez képest, hivatkozik a Gizmodo egy a Nature Human Behaviour-ben publikált tanulmányra. 

Eszerint egy kísérletben megnéztek 17 olyan fiatal felnőttet, akinek teljesen biztosan öngyilkossági gondolatai vannak és megnézték az idegi aktivitásukat egy kontrollcsoporthoz képest. 

Ehhez funkcionális mágneses rezonanciavizsgálatot (fMRI-t) használtak, miközben különböző, többek közt öngyilkossághoz kapcsolódó szavakat mutattak nekik, mint a "halál" vagy a "lehangolt". De kaptak pozitív kicsengésű szavakat is. Hat jól működő szóval, és öt azonosított agyi területtel pedig mesterséges intelligencia segítségével így sikerült azonosítaniuk bizonyos mintázatokat, melyek nagyon nagy valószínűséggel kimutatták az öngyilkos gondolatúakat.   

Majd egy másik kísérletben kiválasztottak 17 olyan embert, aki már megkísérelt öngyilkosságot, 17 kontrollemberrel. A felismert mintázatok itt pedig a 17-ből 16 embernél jól kimutatták, hogy ő valószínűleg már próbált öngyilkosságot, az agyuknak a mintázathoz illeszkedő területei voltak aktívabbak. Elvileg hasonló kísérleteket sikeresen végeztek már az autizmus felismerésére is. 

Az ilyen eredmények a lap szerint azért lehetnek fontosak, hogy pontosabban felismerjük, hogy az öngyilkossággal foglalkozók agya mennyiben különbözik az egészséges emberekétől. Például a "halál" szónál az öngyilkossággal foglalkozók sokkal inkább éreztek szégyent, mint a kontrollcsoport.  Vagy a "gond" ("trouble") szónál a kontrollcsoportnál sokkal inkább aktivizálódott a szomorúság, mint az öngyilkossággal foglalkozóknál. 

A kutyát vidd le, feladom, szeretlek, PIN-kódom: 1234, bocsáss meg, nagyon szenvedek, mások a hibásak

A tanulmányban hivatkoznak egyébként egy korábbi kontextuselemzésre is, ahol 1278 öngyilkossági búcsúüzenetet vizsgáltak. Ezek tartalomelemzése alapján számos elég egyértelmű  érzelmet lehetett azonosítani az üzenetek nagy részében, ezek közül a top 10: 

A pszichiátria betegségek jellemzően igen komplexek, és az agyi tüneteket se ismerjük különösebben jól. Az ilyen kutatásokkal viszont talán egy fokkal jobban fogjuk tudni, hogy hol keressük őket egyáltalán.  

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Rovatok