Index Vakbarát Hírportál

Őskori cápát fogtak Portugália partjainál

2017. november 13., hétfő 10:54

A karcsú galléros cápára élő kövületként tekint a tudomány, és idén nyáron megint elfogták egy példányát Portugália déli partjainál, Algarve tartományban – erről számolt be a héten a BBC. A legalább 80 millió éve létező faj a parton dolgozó kutatók hálójába akadt bele véletlenül. Eredetileg nem rá vadásztak, hanem egy uniós projektben vizsgálták a halállományt.

300 fog van a szájában, hosszúkás a teste, mint egy kígyónak, és a tenger mélyén él.

A strandokon fürdőzőknek nincs miért aggódniuk, ezt az egyedet is 700 méteres mélységben fogták el. Arra viszont elég jó magyarázatként szolgál, hogy miért is nem ismeri jól az emberiség az óceánok 95 százalékát. Rémálmainkban jelennek meg olyan bizarr és félelmetes lények, amilyen a tengerekben élnek.

Tudósok szerint a Chlamydoselachus anguineus nevű faj kívül-belül ugyanolyan, mint amilyen a Kréta korszakban is volt. Elképesztően egyszerű felépítésére, fejletlenségére az adhat magyarázatot, hogy odalent a mélyben nincs túl sok tápanyag. A karcsú galléros cápa a nevét a hosszúkás formájáról kapta, és arról, hogy a kopoltyújának legelső fedele egész hosszú gallért formál a torka körül.

Rovatok